Hösten är här nu! När skolorna börjar är det höst tycker jag. Mini-me hade terminens första skoldag idag, på mellanstadiet och ny klass och skola. Otroligt nervöst med andra ord men det blev en toppendag!

Även ridskolan började idag och därmed är rutinerna tillbaka som vanligt. Otroligt skönt med jobb, skola och fritidsaktiviteter igen. Älskar verkligen hösten. En mer avslappnad årstid med regn, mörka kvällar, tända ljus, mustiga grytor och goda pajer att både laga och äta.

Äppelsäsongen är snart här men plommonen är ju mogna nu och också helt underbara. På gården finns ett plommonträd med ljuvligt goda lila plommon. Jag har varit ute och plockat några och ska plocka mer i veckan. Så synd när frukten inte tas om hand utan bara ramlar ner och ruttnar.

En riktigt god och enkel sak att göra med plommon är att ugnsbaka dem. Jag gjorde det i helgen, som en lite enklare och nyttigare efterrätt.

Jag serverade plommonen med vaniljkvarg vilket blev riktigt gott men glass till är ju alltid en höjdare.

Med kvarg funkar det bra som frukost också. Men kanske lättare att servera till frukost på helgen då man inte har lika bråttom eftersom plommonen är godast varma.

Det här är superlätt att göra!

Sätt ugnen på ca 200 grader C.

Dela plommonen i halvor och ta bort kärnorna. Lägg halvorna med den skurna sidan upp i en ugnssäker form.

Lägg en klick smör på varje plommonhalva. Strö över vaniljpulver och lite strösocker eller ringla honung över.

Gratinera plommonen i ugnen i ca 20-30 minuter, beroende på hur mogna de är. Det kan många gånger räcka med kortare stund i ugnen.

Servera de mjuka varma plommonen med glass eller yoghurt, eller varför inte toppa gröten med dem?

Blir även gott som tillbehör till kyckling eller fläskfilé, tillsammans med rosmarin och honung t.ex.

Print Friendly, PDF & Email
WordPress › Fel

Det har uppstått ett kritiskt fel på webbplatsen.

Läs mer om felsökning i WordPress.