Hej, 
Vi har sjukstuga här hemma denna helg så det har inte blivit mycket gjort. Mini-me snörvlar och känner sig ynklig så det fick bli en helg med film och popcorn.

Förutom en kort tur till gymmet och rastningar av Winston har jag inte gjort mycket själv heller.

Idag hade Mini-me önskat sig fattiga riddare till frukost och vem är jag att säga nej till sådana trevliga önskemål? Det råkar ju vara en av mina absoluta favoriträtter. Men ofta gör jag en gratäng av det istället för att steka dem en och en.

Så smidigt att få allt klart på en gång, lätt att göra till många så perfekt när man vill bjuda på brunch och sen är det så smidigt för det görs med fördel i ordning kvällen innan.

Det här är en uppskattad frukost jag brukar göra till juldagsmorgonen eller nyårsmorgonen. Då har jag gjort gratängen med brödet i skivor men den här gången skar jag det i bitar.

Vilket bröd som helst funkar, man kan även lyxa till det med croissanter. Idag fick det bli ett skivat lantbröd av grövre sort.

Jag gjorde dubbelmackor med nutella imellan, som jag sen skar i bitar och la i en gratängform. Smeten blandas ihop och hälls över och sen kan gratängen plastas och ställas i kylen över natten, för att sen toppas med socker, kanel och smör på morgonen och bakas av. 

En gratäng räcker till ganska många då det är väldigt mäktigt. Bra som en efterrätt på brunchbordet, tillsammans med lite mer nyttiga alternativ. 

Till 8 personer behöver du:

4 dubbelmackor med nutella mellan (8 skivor bröd totalt)

8 ägg

5 dl mjölk

1,5 dl grädde

2 msk socker

1 tsk vaniljextrakt

Smör, kanel och socker till topping

Gör så här:

Bre nutella på 4 av brödskivorna och lägg ihop med de andra 4 skivorna.

Skär dubbelmackorna i tärningar och lägg i en gratängform.

Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, socker och vaniljextrakt. Häll smeten över brödtärningarna.

Tryck ner brödet i smeten och låt stå och dra i ca 30 minuter eller helst över natten i kylen (jag hade bråttom denna gång och skickade in i ugnen direkt, det funkar men blir inte alls lika bra då).

Hyvla smör och lägg som ett täcke på brödet. Strö över socker och kanel. Man kan också nypa ihop smör med socker och kanel till smulor och strö över.

Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 45-60 minuter.

Print Friendly, PDF & Email
WordPress › Fel

Det har uppstått ett kritiskt fel på webbplatsen.

Läs mer om felsökning i WordPress.