Jag älskar filmjöksbröd! Det är enkelt att göra och blir inte torrt. Du har dessutom nybakat bröd på ca en timme + tiden det tar att röra ihop smeten, vilket tar ungefär fem minuter.

Muffins eller bröd i muffinsform är ju också otroligt smidigt, och gott. Passar perfekt på brunchbordet, buffén och på picknicken.

Filmjölksbröd i muffinsform måste ju då vara det bästa av två världar tänkte jag. Det var det! Så otroligt bra blev det 😍 Jag använde pepparkaksfil men vanlig fil går lika bra.

Jag gjorde en liten sats då jag är själv i helgen och inte har plats i frysen för ett gäng muffins. Dessutom är de godast nybakade så då är det bättre att göra färre antal men oftare.

Jag utgick från mitt recept från julkalendern 2014 men delade det på fyra. Det räckte till 8 muffins vilket blev alldeles lagom med tanke på att jag ätit fyra stycken själv till frukost 😂

Till 8 muffins behöver du:

4 dl rågsikt

1 nypa salt

1 tsk bikarbonat

0,5 dl lingonsylt

0,25 dl sirap

2 dl pepparkaksfil

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader C och placera ut muffinsformar eller bitar av bakplåtspapper i en muffinsplåt.

Blanda först alla torra ingredienser och tillsätt sedan sylt, sirap och fil. Rör ihop till en kletig och tjock smet.

Klicka ut en rågad matsked (bestick) smet i varje muffinsform.

Grädda i 25-30 minuter på nedersta falsen i ugnen.

Servera med smör och ost och en stor kopp te eller varför inte glögg. Förutom att de här muffinsen är goda att servera till frukost skulle de vara toppen till glöggfikat, med tjocka skivor blåmögelost på. Eller till en julinspirerad afternoon tea tillsammans med färskost blandat med lingonsylt.

Allergivänligt; Smeten innehåller inga ägg och du kan använda laktosfri fil. Jag är osäker på hur de blir med glutenfritt mjöl men hör gärna av dig om du testar.

Print Friendly, PDF & Email
Related Posts
WordPress › Fel

Det har uppstått ett kritiskt fel på webbplatsen.

Läs mer om felsökning i WordPress.