Hej, 

Imorgon är det nationaldagen. Flaggan ska hissas, jordgubbar ska ätas och så hoppas vi så klart på vackert väder. De flesta är nog lediga imorgon. Jag jobbar dock så får fira så gott jag kan på jobbet.

Sverige har många goda saker att bjuda på; kanelbullar, dammsugare och gräddtårta bl.a. Just gräddtårta måste vara bland det mest somriga som finns och är nog en given del av ett kalas för de flesta.

Jag minns gräddtårtorna vi åt som barn, hos mina kusiner på Hönö. Deras mormor bakade jättefina gräddtårtor med jordgubbar på. Jag är dock inte så förtjust i alltför mycket grädde nu som vuxen men om man blandar grädden med crème fraiche eller färskost och kanske smaksätter med flädersaft blir den friskare och i mitt tycke godare.

När det gäller själva dekorationen av tårtan kan man gå lite bananas. Bara att ösa på med jordgubbarna, helst svenska så klart men det är nog svårt att hitta än så länge.

Vid baksektionen i mataffären finns frystorkade jordgubbar som är som ett strössel, som blir jättefint att dekorera med.

Antingen gör du egen tårtbotten enligt tre lika-metoden till exempel eller så köper du en färdig tårtbotten.

För att få saftiga bottnar brukar jag pensla dem med kall sockerlag (lika delar socker och vatten som fått koka upp till sockret har lösts upp) eller outspädd saft.

Som fyllning i min tårta använder jag på ena botten tunnskivade jordgubbar med lite strösocker på. På den andra botten använder jag vaniljkesella. Det ger en krämig och söt fyllning som ändå är fräsch.

Du kan byta ut vaniljkesellan mot vanlig vaniljkräm om du vill. Jag brukar göra en fläderkräm.  Som du märker tycker jag om kombinationen fläder och jordgubbar. Det är en klockren smakkombo!

När alla tre bottnarna är ihoplagda är det bara att vispa grädde (och färskost eller crème fraiche) och täcka tårtan med.

Jag tycker om att spritsa så gör gärna det som dekoration. Se bara till att grädden är hårt vispad då så det blir snyggt när du spritsar och grädden inte rinner.

Blir det tårta över så spara för sjutton! Den är ännu godare dagen efter, så om du kan gör den gärna en dag eller i alla fall några timmar i förväg.

Ha en fantastisk dag imorgon!

Print Friendly, PDF & Email
WordPress › Fel

Det har uppstått ett kritiskt fel på webbplatsen.

Läs mer om felsökning i WordPress.