Hej,
I midsomras gjorde jag en tårta med fläderkräm och jordgubbsmousse som blev himla god (fast till en början var det en katastrof). Jag fick för mig att mixa de färska jordgubbarna till en puré istället för att råröra dem men precis när jag tryckte på knappen så insåg jag mitt misstag. Det var ju för mycket vätska i jordgubbarna och att mixa dem gjorde inte att det blev en puré utan mer saft.
Jag blandade jordgubbssaften med vispad grädde och gelatin och fick till en mousse, som var ganska rinnig till en början men som stabiliserade sig när den väl fick stå i kylen tillräckligt länge. Proportionerna mellan jordgubbar och grädde blev fel men om du följer receptet nedan ska det bli bra.
Fläderkrämen däremot blev bra direkt och riktigt god. Perfekt alternativ till vanlig vaniljkräm.
Som tårtbotten använde jag en vanlig sockerkaka, delad i två delar.
Sen ett lager fläderkräm och ett lager jordgubbsmousse ovanpå.
Hela tårtan täcktes sedan med vispad grädde blandad med lite vaniljextrakt och flädersaft.
En midsommartårta ska så klart vara dekorerad med jordgubbar så hela tårtan täcktes med jorgubbshalvor.
Tårtbotten:
3 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
smör och mjöl att smörja och bröa formen med
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader C varmluft.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Smält smöret och rör ner mjölken och blanda med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en separat skål och vänd sen försiktigt ner det i sockerkakssmeten.
Fyll en smord och bröad sockerkaksform (jag använde mjöl att bröa med denna gång).
Grädda sockerkakan i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter.
Fläderkräm:
1,5 dl vispgrädde
2 msk socker
1 dl outspädd fläderblomssaft
2 äggulor
1 msk maizena
Gör så här:
Koka upp grädden med socker och flädersaft i en kastrull.
Vispa äggulorna fluffiga med maizenan.
Häll sakta gräddblandningen över äggblandningen medan du vispar.
Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud krämen under omrörning till den tjocknar.
Låt krämen svalna och använde sedan som fyllning i tårta eller bullar.
Jordgubbsmousse:
Warning: array_merge(): Argument #1 is not an array in /data/c/7/c7e00ef6-3faf-4aa1-a49d-5754f0cda95b/matikvadrat.se/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/seofacebook.php on line 559
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/c/7/c7e00ef6-3faf-4aa1-a49d-5754f0cda95b/matikvadrat.se/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/seofacebook.php on line 561

