Hej,

Jag har inte riktigt hängt med men det är ju tydligen redan slutet på april och därmed Valborg till helgen. Det brukar ju vara kallt och ganska trist väder men god mat funkar ju i alla väder. Här kommer en trerättersmeny komplett med drink. Klicka på bilden för att komma till respektive recept.

Vi börjar med en drink innan maten; just denna var alkoholfri men en skvätt vodka i funkar bra för den som vill ha något som värmer innanför västen innan man går för att kolla på brasan.

päron lime-drink

Till drinken passar det bra med ett gott vitlöksbröd och denna enkla förrätt som är en blandning mellan vitlöksbröd och insalata caprese kommer bli uppskattad av alla. Jag bjöd på detta på förra veckans tjejkväll och det blev riktigt bra. Så enkelt att göra och bara att skära upp och ställa fram för alla att ta för sig av.

wp-1461272015642.jpg

Det kanske är många som vill grilla till Valborg men med tanke på det temperamentsfulla vädret som bjudit på en hel del hagel på sistone tycker jag det känns bättre med ugnsmat, som sköter sig själv men blir så där jäkla gott. Det här är klassisk mat som alla tycker om.

fransyska potatisgratäng

Sist men inte minst kommer här tips på en riktigt enkel men vansinnigt god efterrätt. Inspirationen fick jag från Pinterest.
Den är rätt mastig, jag gjorde fyra stycken portioner men det räcker gott och väl till sex portioner.
Den här kan du göra dagen innan servering eller en timme innan, den går snabbt att göra men visst är det skönt att kunna förbereda.

image

Tiramisu är en av mina favoritdesserter. Jag älskar den kaffesmakande söta krämen tillsammans med den lite bittra kakaon. På det här viset blir efterrätten dessutom glutenfri och använder du laktosfria produkter även laktosfri. Äggfri är den redan. Perfekt för alla med andra ord!

image

Till 6 portioner behöver du:
1,5 tsk snabbkaffe
0,6 dl varmt vatten
2,5 dl vispgrädde
3,75 dl florsocker
250 g mascarpone
1 tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver
Kakao
Hackad choklad (jag tog med smav turkisk peppar)

Gör så här:
Blanda snabbkaffepulvret med det varma vattnet och låt svalna eller använd samma mängd bryggkaffe.
Vispa grädden fast men inte för hårt.
Blanda florsocker och mascarpone i en skål och vispa med elvisp till en jämn smet. Rör ner vaniljextrakt och kaffet.
Vänd ner den vispade grädden i smeten.
Spritsa eller skeda tiramisusmeten i glas och varva med ett lager kakao mellan varje lager smet.
Toppa med hackad choklad.

Print Friendly, PDF & Email
Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /storage/content/90/144790/matikvadrat.se/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273