Hej,
Idag har jag gjort en trerättersmiddag åt en kund som en vinst i en tävling. Maten var förberedd och så skulle de fixa det sista själva. Vilket denna gång blev att ugnssteka köttet och gratinera potatisen.
Så himla roligt att göra sånt här. Jag hoppas verkligen att kunden tycker om maten.
Detta är min Alla hjärtans dag-meny:
Förrätten är busenkel! En röra på crème fraiche med smaka av getost, blandat med hackade soltorkade tomater och hackad färsk basilika.
Lägg röran på parmaskinka och rulla ihop.
Varmrätten är smördegsinbakad fläskfilé med en slags champinjonstuvning med crème fraiche, vitlök och persilja.
500 g fläskfilé
1 rulle smördeg
250 g champinjoner
En kruka persilja
2 vitlöksklyftor + 4 vitlöksklyftor
2 dl crème fraiche
1 ägg
1,5 kg potatis
Smör
Salt och peppar
Sätt ugnen på 200 grader. Bryn fläskfilén runtom i smör och lägg åt sidan att svalna.
Skiva champinjonerna tunt och fräs i smör. Tillsätt crème fraiche, skivad vitlök och hackad persilja. Koka ihop till en tjock sås och smaka av med salt och peppar.
Rulla ut smördegen. Bre ut hälften av champinjonsåsen längs med smördegen och placera fläskfilén ovanpå. Bre ut resten av såsen ovanpå köttet och rulla ihop så att smördegen täcker köttet runtom.
Nyp ihop ändarna och dekorera eventuellt med smördegshjärtan.
Rulla in den smördegsinbakade fläskfilén i plastfolie och lägg i kylen en stund.
Skala och skiva potatisen tunt och varva i en ugnsform med smör, pressad vitlök och salt och peppar.
Grädda mitt i ugnen i ca 50-60 minuter.
Ta ut köttet från kylen, ta bort plastfolien och lägg rullen på en plåt med bakplåtspapper. Pensla rullen med uppvispat ägg och ugnsstek i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
Koka ihop crème fraiche och gorgonzola till en sås. Smaka av med salt och peppar.
After eight-kladdkaka med tryffeltopping:
Hittade det här receptet på ica.se men det kommer från Jennys matblogg. Kladdkakor är nog en av hennes specialiteter och denna var, som allt annat på hennes blogg, mycket god!
Du behöver:
150 g smör
4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
5 msk kakao
2 dl vetemjöl
1 nypa flingsalt
15 bitar after eight
Tryffeltopping
0,75 dl vispgrädde
300 g mjölkchoklad
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull. Rör ner ägg och socker. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Blanda väl.
Smörj en sprimgform med smör och pudra med mjöl. Häll smeten i den smorda formen och tryck ner 15 after eight-bitar.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Kakan ska fortfarande vara lös i mitten, den stannar till sig efter minst 3-4 timmar i kylen (jag hade den i kylen över natten).
Gör tryffeltoppingen innan du ställer in kakan i kylen.
Topping: Hacka den ljusa chokladen och rör ner i grädden i en kastrull.
Låt smälta under omrörning och rör chokladen blank. Häll tryffeltoppingen över kladdkakan och ställ svalt i kylskåp.
Dekorera med grädde och After eight-pinnar innan serveringen.
(Förrätt och varmrätt är glutenfri och även laktosfri om du använder laktosfria produkter)
Ha en fin mellokväll och en skön söndag och Alla Hjärtans Dag!
Kram Christine