Hej,
Idag är det wienerbrödets dag, så jag tog tillfället i akt och testade att göra en snabb variant av wienerbröd. En egengjord smördeg med massor av smör är fantastiskt gott men tar sin tid att göra, och kavlandet kräver starka magmuskler. Jag har bakat croissanter med deg jag gjorde själv en gång på en bakkurs. Det blev stora och helt ljuvliga croissanter, precis som på bageri. Det var många år sen men nu blev jag sugen på att göra egen smördeg igen.
Den här gången fick det bli färdig smördeg, de frysta plattorna du vet. Jag lät de tina i kylskåpet över natten och så bakade jag wienerbröden på morgonen. Det gick riktigt fort att göra och var väldigt roligt. På ca 20 minuter hade jag nybakade wienerbröd.
Det var så enkelt att göra att Mini-me bakade några till nu på kvällen. Jag fyllde mina wienerbröd med vaniljkräm och blåbärsmarmelad med mörk choklad. Mini-me använde vaniljkräm och chokladknappar. Jag har ett paket smördegsplattor kvar så funderar på att testa en variant med äppelmos eller äppelkompott också.
Du behöver:
Frysta smördegsplattor
Sylt, marmelad eller fruktkompott
Vaniljkräm (gör på marsanpulver eller koka egen vaniljkräm)
Ägg att pensla med (funkar även utan)
Kristyr och florsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader C.
Tina smördegsplattorna och kavla ut dem en i taget så de blir lite tunnare. Dela plattan i två lika stora kvadrater.
Vik in alla fyra hörnen mot mitten och lägg wienerbröden på en plåt med bakplåtspapper.
Lägg en klick vaniljkräm i mitten av degrutorna och toppa med sylt eller kompott.
Gör likadant med resten, pensla degen runt om fyllningen med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 11 minuter.
Wienerbröden kommer vara puffiga först men låt dem svalna på plåten så sjunker de ihop.
Ringla kristyr på dem och pudra över florsocker.