Hej soliga lördag!,

Härligt med en fin hösthelg, bäst att passa på att vara ute i det fina vädret.

Jag ska snart gå ut med Ruffe och Mini-me, håller tummarna för en bra promenad med tanke på att det lär vara fler ute som vill njuta av dagen.

Baguette med rutig duk

Innan jag går ut vill jag ge er ett recept på baguetter som jag bakade igår kväll. Vi skulle ju ha ciderkokta musslor och jag ville ha ett gott bröd att suga upp såsen med. Sambon tyckte jag skulle ha köpt bröd men det tar emot så jag bakar hellre själv. Men på en fredagkväll har man ju varken tid eller ork för långa jästider. Då passar det här brödet så himla bra, det kan du baka om medan du lagar övriga middagen.

Nu blev det ju inte musslor för vår del, men väl gratinerade havskräftor, med en massa gott smält smör att suga upp med brödet istället. Gott gott!

Jag gjorde små baguetter och fick då ut 8 stycken, men om man vill kan man ju så klart göra större baguetter, 4 eller 2 stycken. Gör man små baguetter kan man frysa in dem och ta fram ett par till en soppa till exempel.

baguette2

Jag hade tänkt att strö hackad rosmarin och flingsalt över bröden innan jag gräddade dem, men det glömde jag. De blev goda ändå, men topping på brödet eller något smakrikt i degen ger alltid det där extra. Hackade soltorkade tomater i degen är en variant jag ska pröva.

baguette3

 Du behöver:

1/2 pkt jäst

5 dl vatten

2 tsk salt

1 tsk socker eller honung

1 msk olivolja

10-11 dl mjöl (jag använder vetemjöl special för bra jäsning, men grovt mjöl blir också gott)

P.S. Tänk på att väga mjölet, det underlättar för att få rätt mängd. 1 dl mjöl väger 60 g)

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt. Häll lite av vattnet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av vattnet, salt socker eller honung och olja.
Rör ner nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Bearbeta degen med degkrokarna på elvispen 5 min, eller i assistent, eller för hand. Arbetar du degen för hand krävs längre tid.

Jäs degen övertäckt på ett varmt ställe i ca 25 min.
Sätt ugnen på 275°. Ställ in en plåt eller ugnsfast form längst ner i ugnen.

När degen har jäst färdigt tar du upp degen på lätt mjölad arbetsbänk. Skär degen i 8 bitar (eller så många du vill ha) med mjölig degskrapa eller kniv och forma bitarna med mjöliga fingrar till vridna ba­guetter lika långa som plåten.
Lägg över bröden på plåtar med bakplåtspapper. Jäs baguetterna övertäckta 15 min.

Grädda baguetterna mitt i ugnen ca 10 min tills de fått fin färg. Släng in 1 dl vatten på den tomma plåten/formen längst ner i ugnen efter ca 1 minut. Stäng luckan direkt.

Lägg upp baguetterna på galler. Låt svalna något före servering.

Tips:

  • pensla bröden med vatten innan gräddning för knaprig skorpa.
  • strö hackade färska örter och flingsalt över bröden innan gräddning.
  • Blanda i hackade soltorkade tomater eller något annat du tycker är gott, i degen, innan du bakar ut den.

baguette4

 

Print Friendly, PDF & Email
Related Posts

Snabba wienerbröd

2017-11-22 21:51:54
christine95hotmail-com

18

5 snabba och lyxiga frukostar

2017-05-28 22:38:57
christine95hotmail-com

18

Lyxiga laxbaguetter

2017-05-24 10:16:01
christine95hotmail-com

18

2 snabba förrätter med gorgonzola eller pepparrot

2016-12-31 12:36:00
christine95hotmail-com

18

Små äppelpajscroissanter på 5 ingredienser

2016-04-03 08:08:12
christine95hotmail-com

18

Livets små glädjeämnen

2015-04-17 11:18:31
christine95hotmail-com

18

Sopbaguetter

2014-12-28 20:24:07
christine95hotmail-com

18

Pigs in a blanket – enkelt tilltugg för stora och små

2014-11-08 17:58:57
christine95hotmail-com

18

Snabba påskägg

2014-04-19 20:18:30
christine95hotmail-com

18

4 små rätter

2014-03-12 08:00:34
christine95hotmail-com

18

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /storage/content/90/144790/matikvadrat.se/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273