Till lördagens brunch bakade jag supersnabba ostfrallor. Med supersnabba menar jag endast 15 minuters jästid, trots att man använder vanlig färsk jäst. Väldigt goda blev de också så det här receptet kommer helt klart bli en favorit som görs ofta.
På 30 minuter kan du servera familjen nybakat bröd. Det finns inga ursäkter längre.
Jag utgick från ett recept jag hittade på Min goda sida.
Men ändrade lite i mjöltyper och la till ost, det här receptet kan användas som ett grundrecept och så blandar du det du tycker om i degen. Pröva dig fram!
Snabba frallor
ca 20 st
Du behöver:
75 g jäst (1,5 pkt) Enklaste sättet att dela jästpaket på hälften är att skära dem diagonalt. Använd gärna våg också.
50 g smör
5 dl vatten
1/2 msk salt
1 msk socker
4 dl manitoba cream (ett mjöl med extra jäskraft, lila förpackning som är lätt att känna igen) 4 dl vanligt vetemjöl 4 dl dinkelmjöl
Riven ost eller frukt och nötter eller frön
OBS! Man ska ha 12 dl mjöl totalt, blanda som du vill! Jag halverade receptet utan problem.
Gör så här:
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret, häll i vattnet och värm tills det är 37 grader. Häll degvätskan över jästen och rör om tills den har lösts upp. Häll i socker och salt. Arbeta in mjölet, lite i taget, tills det blir en smidig deg. Knåda degen för hand eller i en maskin.
Dela degen i 20 bitar. Rulla till bullar och lägg på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk i 15 minuter.
Pensla frallorna med vatten och strö över ost eller frön av något slag. Frukt och nötter kan blandas i degen om man vill.
Grädda frallorna i mitten av ugnen i 250 grader, ca 7 minuter. Låt dem svalna lite på ett galler.
This is a recipe for super fast breakfast rolls. So easy to make and you don’t have to wait hours for the dough to rise. In 30 minutes you can have freshly baked bread rolls on the breakfast table.
This recipe will yield approx. 20 rolls but the recipe can be halved if wanted (I did so)
Ingredients:
75 g fresh yeast
50 g butter
5 dl water
0,5 tbsp salt
1 tbsp sugar
12 dl floyr (mix different types as desired)
Grated cheese or seeds of some sort, dried fruit and nuts.
To make:
Turn the oven on to 250 degrees C.
Crumble the yeast in a bowl. Melt the butter, pour in the water and heat until 37 degrees C. Pour the buttery water over the yeast and stir until the yeast has been dissolved. Add the sugar and salt. Work in the flour, a little at the time, until you have a smooth dough. (Mix by hand or in a machine)
Divide the dough into 20 pcs and shape into rolls. Put them on a baking tray with baking parchment. Cover and let rise for 15 minutes.
Brush the rolls with water and sprinkle grated cheese or seeds of some sort (the dried fruit and nuts can be added to the dough).
Bake the rolls in the middle of the oven for approx. 7 minutes. Let them cool slightly on a wire rack.