Om jag säger vårrullar, då kanske ni tänker på den friterade variant man kan äta på en kinarestaurang. Men faktum är att den i Kina och många andra asiatiska länder ofta äts färsk.
Färska vårrullar är riktigt fräsch och välsmakande mat. Strimlade grönsaker, nudlar, köttfärs eller räkor läggs i tunna rispappersrundlar och viks ihop till små prydliga rullar för att därefter doppas i en god dippsås. Innehållet kan naturligtvis variera, jag tycker om den vegetariska varianten med  tunna glasnudlar i.

I lördags, på kompisens möhippa, gjorde vi färska vårrullar. Då gjorde vi dem helt vegetariska, dels för att en av tjejerna inte tycker om räkor, som jag annars tycker är gott att ha i, och dels uteslöt vi glasnudlarna, eftersom vi skulle äta nudlar till varmrätten.

Färska vårrulla är enkelt att göra. Strimla de grönsaker du vill använda; vi använde plocksallad, morot, avokado, mango och gurka. Koka risnudlar och låt kallna om du vill ha med dem och skala ev. räkor eller stek lite köttfärs.
Koka upp vatten och häll på ett fat eller en halvdjup tallrik. Ta ett rispapper i taget och lägg ner det i vattnet, det måste bli helt genomblött för att gå att rulla men man får inte blöta det FÖR länge, då går det lätt sönder.

If I say spring rolls you might think of the fried ones you can get in a Chinese restaurant. But actually, spring rolls are often eaten in many different Asian countries, and often eaten fresh. 

Fresh springs rolls are so good, full of taste and very nice looking. You can put what you want in them. Most usual though is glass noodles, minced meat or prawns and vegetables in thin slices.

Rice papper is used as wrapping paper, which can be found in most well-stocked supermarkets. 

On Saturday, for the bachelorette party we made fresh spring rolls, with only veggies in them. 

spring roll wrappers

 

Rispapper hittar du i hyllan med asiatiska varor, i Örebro finns även en väldigt bra kinesisk butik på Vasatorget, med massor av bra asiatiska produker. Färska, frysta och torrvaror av olika slag. Har även köpt våra ätpinnar där. Billigt är det att handla där också MEN de tar inte kort, bara kontanter.

Ta upp rispappret och lägg på bänk eller skärbräda framför dig. Lägg några strimlor av varje grönsak och kanske lite nudlar och en räka eller två rätt långt ner på rispappersrundeln. Vik upp den nedre delen över dina grönsaker, Vik in båda sidorna över grönsakerna, och rulla sen ihop. Rullen ska ha storleken av ungefär halva rundeln.

Skär varje rulle (med riktigt vass kniv) i två delar så har du perfekta munsbitar.

Shred your veggies, cook the glass noodles if using and let them cool, fry mince meat or shell prawns. 

Boil water and pour onto a half-deep dish. Place one spring roll wrapper at the time into the water. Make sure it soaks up the water and becomes pliable but be careful as it easily breaks.

Pick it up and place infront of you.

Put any filling (a small amount) on the lower part of the wrapper, in the middle. Fold up the bottom, over the filling and then do the same with the sides. Now roll it up. You should end up with a neatly folded roll which is about half the size of the wrapper you started with (in lenght or widht depending on how you measure).

Cut each roll in half with a shaprk knife and you have perfect bite-size pieces. Use sweet chili sauce to dip in. 

vårrullar

 

©Matikvadrat.se

Så här såg våra vårrullar ut. Vi använde vanlig sweet chili-sås som dipp.

These are the rolls we made on Saturday.

Print Friendly, PDF & Email
Related Posts

Kryddburk utanför dörren/ fresh herbs on my doorstep

2013-06-12 15:52:52
christine95hotmail-com

18

Supersnabba frallor/ Super fast breakfast rolls

2013-05-20 10:00:25
christine95hotmail-com

18

Vårkänslor!/ Spring is coming

2013-02-27 06:00:56
christine95hotmail-com

18

Varför jag inte springer just här

2012-07-29 19:21:37
christine95hotmail-com

18

Semmelrulltårta

2022-01-23 18:22:32
christine95hotmail-com

8

Blomsterdekorerad champagneflaska

2021-12-28 14:17:31
christine95hotmail-com

8

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /storage/content/90/144790/matikvadrat.se/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273