Hej,
Idag är det Kladdkakans dag och nu ska jag äntligen dela med mig av receptet på en fantastisk kladdkaka med extra mycket av allt det goda. Den här bakade jag på jobbet för rätt länge sen, när jag fortfarande var lunchkock på golfrestaurang. Sen en vecka tillbaka jobbar jag som innesäljare på ett företag, så nu kommer det bli mer hobbybakande och matlagning hemma istället.
Det här kladdkakan kom till när jag gick bananas i torrförrådet och toppade med allt möjligt gott. Resultatet blev magiskt. Själva grunden hittade jag av en slump, på Sofie Eklunds blogg, när jag letade efter recep på kladdkaka i bleck.
Börja med att göra en kladdkaka. Det här är ett bra recept för kladdkaka i långpanna:
300 g smör
6 ägg
6 dl socker
3 dl mjöl
2.25 dl kakao
3 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull. Låt svalna lite. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.
Blanda alla torra ingredienser och sikta ner i ägg- och sockerblandningen. Vänd ihop smeten tillsammans med det smälta smöret.
Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper.
Grädda kladdkakan i 160 grader C i 17-18 minuter.
Låt kakan svalna lite och gör sen hål i den med handtaget på en slev eller liknande.
Häll en burk sötad kondenserad mjölk över kladdkakan och se till att den rinner ner i hålen.
Låt den kondenserade mjölken rinna ner i kladdkakan. Under tiden kokar du ihop en ganache på mjölkchoklad och grädde. Hacka chokladen och låt den smälta i grädde som sakta värms.
Till en långpanna använde jag 400 gram mjölkchoklad och 2 dl vispgrädde.
Häll ganachen över kladdkakan och jämna till ytan.
Toppa med hackad daim och flingsalt. Låt kladdkakan stelna lite i kylen innan du skär den i bitar.
Kombinationen av allt blir ljuvlig och det ska vara mycket flingsalt så det balanserar upp det söta.
Den här kladdkakan håller sig länge och är galet god kylskåpskall. Njut!