Piroger är bra mat att ha med sig när man är på picknick. De går ju att fylla med massor med olika saker, så alla kan få något de gillar.
De här pirogerna, gjorda med färdigkavlad smördeg på rulle är klara på mindre än en timme och supergoda både varma och kalla.
För 12 stycken piroger behöver du:
250 g färsk spenat
1/2 purjolök
1 dl soltorkade tomater + lite av oljan (jag använde soltorkade körsbärstomater)
100 g fetaost
2 msk flytande honung
1/2 tsk salt
2-2 krm kajennpeppar
2 frp kyld, kavlad smördeg
smör till stekning
1 uppvispad äggula, till pensling
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 °C.
Ansa, skölj och strimla purjolöken. Fräs purjolöken i smör, tillsammans med spenaten. Hacka de soltorkade tomaterna och lägg i en bunke tillsammans med fetaosten. Mosa sönder fetaosten och blanda ner spenat och purjolök. Häll i olja från burken med soltorkade tomater och blanda ner honung och kryddor. Blanda väl. DETTA GÅR ATT GÖRA I FÖRVÄG, RÖRAN KAN STÄLLAS I KYLEN ÖVER NATTEN.
Rulla ut smördegen och skär ut 6 fyrkanter från varje ark smördeg. Dela först smördegsarket på längden så är det lättare att måtta ut. Pensla kanterna runt om med äggula.
Lägg ca 1 matsked ( en vanlig, inte ett mått) fyllning i mitten på varje fyrkant. Vik över så att kanterna ligger mot varandra och pirogerna fått en rektangulär form. Pressa ut fyllningen lite och tryck till med fingrarna. Ta sen en gaffel och pressa ihop kanterna, så får du även ett fint mönster.
Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Pensla pirogernas ovansida med äggula. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna.