Det är ju Rabarberfestival i Sörmland den här veckan. Min lilla rabarberplanta är för liten att skörda av än, men jag ska nog snart ut till mamma och pappa och hämta rabarber. Det är egentligen alldeles för syrligt för mig, jag är en sockerälskare (min farfar sockrade vattenmelonen men riktigt så känslig är jag inte för syrligt 🙂 )Men det blir sån fin färg av rabarber och dessutom är det ett säkert vårtecken. Har man dessutom en stor planta att ta av i trädgården så blir det ju billigt också.
Förra året tog jag med mamma och Mini-me till Yxtaholms slott för Mors Dag-firande och där fanns en hel buffé med rabarber i olika tappningar.
Så här kommer några tips inför helgen, på godsaker ni kan göra med rabarber.
Klicka på bilderna så kommer ni till recepten.
Vi kan väl börja med frukost? Nybakat bröd är aldrig fel, och varför inte ha rabarber i frallorna? De här har jag varit sugen på att baka, så om någon gör det får ni gärna tala om hur de var.
Till nybakade frallor är det gott med ost och skinka, men ett sött pålägg är inte heller dumt. Den här rabarbercurden tror jag smakar ljuvligt på frallorna, eller till scones och te på eftermiddagen. Det blir nog en fräsch tårtfyllning också. Jag drömmer ihop en tårta med ljusa bottnar, rabarbercurd, tjock vaniljsås, en rabarberkompott och glasskräm. Spacklad med vit chokladfrosting med philadelphiaost och dekorerad med tunna remsor av rabarberskal, som man formar till rosor kanske? Eller rosa rosenblad.
Rabarberkompott är en snabblagad och himmelskt god dessert eller glasstopping. Och som jag nämner ovan passar den utmärkt i en tårta.
Som vanligt gick jag direkt från frukosten till desserten, men om man nu vill ha en varmrätt där i mellan så lånar sig kyckling bra till alla sorters smakkombinationer. Precis som i frallorna ovan fungerar rabarbern lika bra i vanlig mat, som i ett bakverk.
För utflykten är den här kakan perfekt! Det blir minimalt med disk vid bakningen och den passar bra att skära i bitar och packa ner i picknickkorgen. Jag har även gjort den med blandade bär, istället för rabarber, och det blir minst lika bra. Det är ett av de där bra grundrecepten att använda sig av.
Sist, men inte minst, har vi drycken. Rabarber passar lika bra i saftglasen på barnkalaset som i cocktailglasen på grillkvällen. Här är en alkoholfri variant som är lätt att spetsa till, med lite vodka eller gin, eller varför inte lyxa till det med mousserande?