Hej, 

Jag jobbar dygnet runt känns det nästan som, så blogginläggen blir tyvärr alltför få. Igår hade vi vänner över på middag och bjöd på något som jag faktiskt aldrig ätitt förut, men som sambon är uppväxt med; vinfondue. Har du testat det?

Dukningen var väldigt enkel igår då bordet fylldes med skålar med olika innehåll.

Vi började dock med en plockbricka modell större. Perfekt att samlas kring medan man dricker fördrink och gör klart maten. 


De små salamiliknande biffchipsen är nya i butiken och supergoda.

Jag gjorde en ädelostkräm också, och testade en ny sorts pepparkakor till; med cederolja. Lite tjockare pepparkakor med citrussmak som var riktigt goda.

Till vinfonduen hade vi marinerad fläskfilé, lövbiff, potatiskroketter, grönsaker och två såser; en tomatsås och en kall bearnaisesås, bröd och en ost värmd i ugnen till rinnig perfektion.

Denna rätt består av en del halvfabrikat men är det 80-tal så är det.

Rödvinsfondue till 4 pers:

5 dl rött vin

5 dl vatten + 2 st köttgeléfond 

75 g färska champinjoner

300 g lövbiff

En påse frysta potatiskroketter (man kan ju göra egna så klart)

Morotsstavar

Minimajs

Baguette

Gör så här:

Koka upp vin, vatten och geléfond. Skiva champinjonerna och lägg i när fonduegrytan ställs på bordet.

Marinerad fläskfilé:

200 g fläskfilé

1 msk sherry

1 msk socker

2 msk japansk soja

1 finhackad vitlöksklyfta

Gör så här:

Blanda ihop marinaden. Skiva köttet tunt och vänd ner i marinaden. Låt köttet dra i minst 15 minuter.
Strimla lövbiffen, värm potatiskroketterna i ugnen och skär morötterna i stavar.

Skiva upp brödet.

Om du vill ha en varm brie så lägg en liten brietårta i en ugnsform (ta bort omslaget) och skär ett stort kryss i ovandelen på den.

Värm i mitten av ugnen i ca 200 grader C i ca 20 minuter. Doppa brödet i den smälta osten.
Tomatsås:

0,5 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk olja

En burk tomatsås

Några stänk tabasco

Gör så här:

Hacka lök och vitlök och fräs i olja. Blamda med tomatsåsen och värm upp. Tillsätt några stänk tabasco.
Kall bearnaise:

2 msk vinäger

0,5 tsk krossade vitpepparkorn

1 msk hackad gul lök

1 tsk torkad dragon

En nypa salt

2 dl crème fraiche

Gör så här:

Lägg allt utom crème fraichen i en kastrull och koka ihop. Låt kallna och rör sen ner crème fraichen.

Till efterrätt blev det en saffranskladdkaka med vaniljkokta päron och lättvispad grädde. Sambon tycker inkokta päron är pensionärsvarning men jag älskar det. En väldigt enkel sak att göra dessutom. 

Saffranskladdkaka

Du behöver:

100 g smör

100 g vit choklad

1 påse saffran (0,5 g)

2 ägg

2 dl socker

2 dl mjöl

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader C.

Smält smöret i en kastrull. Hacka chokladen under tiden. Ta av kastrullen från värmen och rör ner den hackade chokladen och saffran. 

Häll i socker och ägg och blanda väl. Rör mer mjölet och blanda till en jämn smet.

Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter.

Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter.
Vaniljkokta päron – 4 personer

Du behöver:

4 fasta päron

5 dl vatten

2 dl socker

1 tsk vaniljpulver

Saften från en halv citron
Gör så här:

Koka upp vatten, socker, vaniljpulver och citronsaft i en kastrull. Skala och halvera päronen och lägg dem i lagen. Låt koka i försiktigt i ca 10 minuter, till päronen är mjuka.

Låt päronen svalna i lagen och servera sedan med lättvispad grädde.

Print Friendly, PDF & Email
WordPress › Fel

Det har uppstått ett kritiskt fel på webbplatsen.

Läs mer om felsökning i WordPress.