Hej,
Idag ska jag försöka göra flera inlägg, dagens första kommer här. En smarrig smörgåstårta med svenska smaker som passar perfekt på påskbuffén.
(sillsorterna går att variera, det här receptet är från 90-talet så nu finns ju en del andra sillsmaker att välja på)
Som alla smörgåstårtor mår denna bra av att göras dagen innan den ska ätas.
Till en stor tårta (räcker till ca 8-10 portioner) behöver du:
2 förpackningar hönökaka
5 dl riven västerbottenost
1 dl hackad gul lök
3 gräddfil
6 hårdkokta ägg
peppar och salt
2 dl majonnäs
finstrimlad isbergssallad
2 små burkar matjessill
1 liten burk vitlökssill
1 liten burk tomatsill
hackad gräslök
1 rödlök skuren i ringar
Gör så här:
Bre smör på alla hönökakorna. Sätt ihop två halvor till en rund tårta. Blanda den rivna osten med den hackade gula löken. Strö blandningen över första botten och bred gräddfil ovanpå.
Lägg på två halvor hönökaka ovanpå så att det bildar en ny tårtbotten.
Lägg de skivade äggen på den andra botten, salta och peppra och bred ut majonnäsen ovanpå.
Lägg på de sista halvorna hönökaka. Lägg den strimlade isbergssalladen på toppen i ett lager.
Lägg matjesbitarna i en yttre ring, hackad gräslök innanför den, vitlökssill och tomatsill i en inre ring, med plats för gräslök i mitten.
Lägg rödlöksskivorna som dekoration ovanpå.
Sidorna kan täckas med ytterligare gräddfil om man vill, och kanske dekoreras med ärtskott eller liknande.
Nu ska vi strax ut på en utflykt med vänner. Vädret är inte det vi hade hoppats på men lite korvgrillning blir mysigt ändå.
Ha en bra dag!
Kram Christine