Hej,
Här kommer ett sent inlägg i påskens anda. Jag sitter och funderar på påskiga idéer att förverkliga och dela med mig av och hittar och kommer på en hel del. Inser att alla kanske inte hinns med till denna påsk, men det kommer ju en påsk nästa år också 🙂
Jag inser att mina gamla foton är en guldgruva att leta i också. Det är nämligen så att jag bakar och lagar en hel del som jag inte skriver om. Kanske för att det inte blev bra, eller för att jag glömmer bort eller tänker att det passar bättre vid ett annat tillfälle. Det är bra att ha en gömma med opublicerade saker, de tar jag fram och botaniserar bland när jag inte hunnit göra något att visa er men ändå vill skriva ett inlägg.
Dagens inlägg är ett sådant inlägg. Jag har varit på möte ikväll och visste inte riktigt vad jag skulle skriva om. Men så kom jag på att jag bakade dessa goda bullar förra påsken och aldrig skrev om dem då. Nu är det dags att damma av bilderna och inspirera er till ett kryddigt påskbak.
Dessa bullar passar bra till en kopp te. Supergoda med smör och ost på.
I den riktiga engelska varianten ska det vara russin. Jag är inget fan av russin så jag bytte ut dem mot torkade blåbär. Vet inte hur jag tänkte riktigt för det är ju mer eller mindre samma sak. SÅ mitt tips till dig (om du inte vill ha russin) är att ersätta russinen med chokladknappar. Jag inser att detta är ett genialt drag som baka kommer göra dessa bullar ännu godare.
Frostingen kan man ju spritsa på snyggare än vad jag gjorde men allt måste ju faktiskt inte vara perfekt (försöker jag intala mig själv).
Till ca 30 bullar behöver du:
150 gram smör
3 dl mjölk
50 gram jäst
2 tsk malen kardemumma
2 tsk malen kanel
1 tsk malen muskotnöt
2 st ägg
2 dl russin eller chokladknappar eller hackad choklad
1 tsk salt
1 dl strösocker
12 dl vetemjöl
Pensling och garnering
1 st ägg
5 msk florsocker
1 msk vatten
Gör så här:
Smält smöret och ha i mjölken, låt det bli fingervarmt, 37 grader.
Finfördela jästen i en bunke och slå degspadet över.
Häll i kardemumma, kanel, muskot, ägg, russin eller choklad, salt och socker.
Rör väl. Arbeta sist i mjölet, lite i taget tills du får en smidig deg.
Låt degen jäsa i 60 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl.
Dela degen i två delar och forma två längder. Dela varje längd i 15 bitar
och forma bullar.
Smörj två ugnssäkra formar och ställ bullarna i dem. Låt bullarna jäsa i ca 20-30
minuter.
Klipp ett kryss i varje bulle. Pensla med uppvispat ägg.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 220 grader 15 minuter.
Rör samman florsocker och vatten till en glasyr som du har över
bullarna när de svalnat lite.