Hej,
Det är smörgåstårtans dag idag, och det ville jag fira genom att äta smörgåstårta till middag. Det är inget vi äter speciellt ofta, och inget jag gör speciellt ofta heller. Men idag blev jag så himla sugen på det att jag bjöd in svärmor och svägerskan C på middag och åkte och handlade ingredienserna på väg hem från jobbet.
Väl hemma svängde jag ihop smörgåstårtan väldigt snabbt, ingen tid för den att vila inte. Eftersom jag inte brukar göra smörgåstårtor, och speciellt inte av den mer klassiska typen var jag lite osäker men körde på frihand. I affären hade jag haft någon slags tanke om fyllningarna men väl hemma i köket blev det lite annorlunda.
Hade ingen aning om hur det skulle smaka när vi satte oss ner för att äta men det blev väldigt lyckat och allihopa tog två portioner var. Det som blev kvar står nu i kylskåpet och blir en jättegod matlåda imorgon.
Jag har inga exakta mått men smaka dig fram vad gäller rörorna. Jag tycker inte leverpastej så det fick absolut inte vara med i smörgåstårtan. Är inte heller ett fan av alltför mycket majonnäs eller grädde. Crème fraîche är min vän när man vill ha något krämigt och smakrikt men ändå fräscht. Det blev ett lager med skinka och ett lager med hårdkokta ägg. Till dekoration använde jag skinka, ost, frukt och sallad.
Du behöver:
2 pkt hönökaka (halvmånar)
Bregott
1 pkt skinka (jag använde gallerrökt pepparskinka eller liknande)
1 pkt lufttorkad skinka
1 pkt skivad ost (jag använde Port salut för vi tycker om den, men den var svår att rulla)
1 ica crème fraiche med smak av getost, honung och rosmarin
vispgrädde
2 små burkar pepparrot
en liten bit purjolök
2 hårdkokta ägg
saltgurka
majonnäs
naturell cream cheese
salladsblad
physalis
röda vindruvor
ostbågar
sharonfrukt
Gör så här:
Lägg ihop alla brödhalvrona två och två, så att de bildar rundlar. Bre smör på alla rundlarna.
Lägg den första rundeln på fatet du ska servera smörgåstårtan på.
Hacka den rökta skinkan och blanda med crème fraîche och hackad purjolök. Vispa grädde och blanda ner pepparrot efter smak. Rör ner lite av pepparrotsgrädden i skinkröran. Smaka av och ha i mer pepparrotsgrädde till du blir nöjd.
Bre skinkröran på den första brödrundeln.
Lägg på nästa brödrundel ovanpå skinkröran.
Hacka de kokta äggen och blanda med hackad saltgurka, en klick majonnäs och ungefär ett halvt stort paket naturell cream cheese.
Bre äggröran på den andra brödrundeln.
Lägg på den sista brödrundeln. Blanda cream cheese med pepparrotsgrädde, smaka av och bre sen blandningen på sidorna och ovansidan av smörgåstårtan.
Krossa ostbågar och pressa fast smulorna på sidorna av tårtan.
Lägg sallad ovanpå tårtan, och fortsätt garnera med rullar av lufttorkad skinka och ost. Dela en handfull röda vindruvor i halvor och lägg i mitten av tårtan.
Öppna upp physalisbären och fördela dem jämt över tårtan.
Skär en sharonfrukt i klyftor och sätt bredvid skinkrullarna.
Servera direkt eller låt stå i kylen en stund eller över natten. Om du inte ska äta den direkt kan du vänta med att dekorera smörgåstårtan till strax innan du ska servera den.
Passande dryck till smörgåstårta är bubbel av något slag. Ikväll fick det bli äppelcider.