I igår var det min tur att bjuda på fika på jobbet. Vi har en fikaklubb och turas om att bjuda på fika, man ska ha med både till förmiddagen och eftermiddagen. På morgonen har vi numera smörgåsar av något slag och på eftermiddagen ska det vara något sött. Det är noga och skulle man glömma fikat när det är ens tur får man skämmas i veckor. Jag sa ju att jag värnar om den svenska fikastunden.
Kan säga att vi minsann inte hade fikastund vare sig förmiddag eller eftermiddag när jag jobbade i London.
Där intogs alla måltider vid skrivbordet, samtidigt som man jobbade. Fika, det var att ta med sig en kaka från burken som städerskan ställde i pentryt samtidigt som man hämtade sitt te.
Frukost på jobbet var en dubbelmacka rostat bröd med jordnötssmör inköpt på den lokala dinern på vägen från tunnelbanan till kontoret.
Lunch var en macka eller bakad potatis från samma ställe.
Jag hade två riktigt bra saker på lager, som jag bjöd på. Till morgonens frallor blev det en kycklingcurryröra med rödlök. Riktigt gott! Recept på den kommer senare.
Just nu gäller det eftermiddagsfikat! Jag gjorde en kladdkaka toppad med marshmallowfluff med krossade Marianne-karameller.
En variant på polkagrispajen som är underbart god och som jag gjorde innan jul. Recept på den hittar ni HÄR.
Istället för kakor som pajskal använde jag en kladdkaka som botten. Marianne-karameller har ju också mintsmak + choklad så ännu bättre än vanliga polkagrisar. För övrigt gjorde jag som i det ursprungliga receptet, fast jag bytte ut den röda karamellfärgen mot grenadin, som också ger härligt röd färg men även god smak, som passar väldigt bra med mintsmaken.
För att göra denna supersmarriga kaka; kanske som efterrätt till kvällens Melodifestival?, behöver du:
Kladdkaka:
3 st ägg
4 dl socker
2 dl mjöl
6 msk kakao
225 gr smör
Fluff:
1 påse Marianne
5 dl vispgrädde
1 burk marshmallowfluff
några droppar pepparmyntsolja (jag brukar ta rätt mycket men det beror ju på hur intensiv smak man vill ha)
några droppar grenadin
Vispa grädden och blanda försiktigt med marshmallowfluff och några droppar pepparmyntsolja eller efter smak.
Lägg ungefär en tredjedel av krämen i en separat skål och ställ åt sidan.
Krossa Marianne-karamellerna i en mixer. Blanda ner i den större mängden kräm.
Bred ut krämen ovan på den avsvalnade kladdkakan.
Ta resterande kräm och blanda i några droppar grenadin. Klicka ut den röda krämen över den vita i formen.
Gör med en kniv ett virvlande mönster i krämen.
Antingen serverar du kakan direkt eller så ställer du in den i frysen ett par timmar. Det smakar lika gott oavsett!
För att göra chokladmönstret använde jag chokladsås på tub (finns vid glasstillbehören).
Coffee breaks are very important in Sweden, and on at my job we take turns bringing something for the coffe break on Fridays. It was my turn yesterday.
I made a chicken curry filling for sandwiches for the morning (recipe will come later)
and for the afternoon I made this lovely thing. A peppermint pie with a brownie base.
A simple make ahead pie which can be frozen.
You need:
Brownie:
3 eggs
4 dl sugar
2 dl flour
6 tbsp cocoa powder
225 gr butter
Fluff:
1 bag of peppermint candies
5 dl whipping cream
1 jar of marshmallow fluff
a few drops of peppermint oil (I use quite a lot)
a few drops of grenadine
Instructions:
Bake the brownie first.
Melt the butter. Mix together eggs, sugar, flour and cocoa powder. Pour in the melted butter while stirring to make a smooth batter.
Grease and crumb a spring form and pour in the batter.
Bake for 30 minutes in 175 degree C oven.
Let it cool.
Whip the cream and mix carefully with the marshmallow fluff and peppermint oil.
Put a third of the cream to the side.
Blitz the peppermint candies to a powder. Stir it into the larger amount of whipped cream.
Spread the cream over the brownie base.
Take the smaller bowl with whipped cream and mix in a few drops of grenadine.
Put the red cream on top of the whitr cream and make a swirl pattern.
Either serve straight away or put in the freezer.