I söndags åt vi en jättegod och lättlagad rätt som jag inte har gjort på väldigt länge. Shepherd’s pie. Köttfärsås toppat med potatismos.

Jag använder inget recept när jag gör denna rätt, utan kör på känn. Köttfärssås är en av få rätter jag inte behöver recept för. Jag utgår från ungefär samma saker varje gång men resultatet blir alltid lite olika beroende på vad jag har hemma.

Jag använder:

nötfärs

tomater på burk, krossade eller hela

lök; både vitlök och annan lök (gul, röd eller purjo spelar dock mindre roll)

fond eller buljong, allt utom skaldjurs- och fiskvarianter används

tomatpurée och eller chilisås

crème fraiche eller grädde

torkad eller färsk chili

grönsaker, alla eller någon av: champinjoner, morötter, majs, paprika

salt, peppar, kryddpeppar

en skvätt vin, rött eller vitt spelar ingen roll

Gör din egen favoritköttfärssås. Lägg den i en ugnsfast form och bre potatismos ovanpå.

Strö över riven ost och skicka sen i ugnen till osten har blivit brun och lite bubblig.

Servera med en sallad.

shepherds pieOn Sunday I made a really nice dish, which we haven’t eaten in ages. But it’s dead simple. Shepherd’s pie, which is basically a mince meat bolognese, topped with mashed potato. 

I don’t have a recipe for when I make this dish. Just make a minced meat bolognese, as you normally do. I have some standards in mine and then I add a little of what we have at home, so the bolognese never tastes exactly the same. 

I use: 

minced beef

canned tomatoes, chopped or whole doesn’t matter

onions; both garlic and one other, be it yellow, red or leek

buillon cube, anything but the seafood or fish type 

tomato purée

crème fraiche or cream 

chili, dried or fresh

vegetables, all or any one of: mushrooms, corn, pepper, carrots

salt, pepper, allspice

a splash (more like a glass) of wine, red or white 

Make the bolognese, put it in an oven proof dish and spread mashed potato on top. Sprinkle with grated cheese and put in the oven until the cheese has turned brown and bubbly. 

Enjoy with a salad. 

 

Print Friendly, PDF & Email
Related Posts

Ostbågens dag och ett enkelt sätt att resa tillbaka i tiden

2012-03-05 11:00:19
christine95hotmail-com

1

Och där gick luften ur mig

2012-06-18 12:52:21
christine95hotmail-com

1

Midsommartårta med smak av fläder

2013-06-20 06:54:21
christine95hotmail-com

1

Veckans meny 31 augusti-6 september 2015

2015-08-31 22:59:43
christine95hotmail-com

1

Den bästa av att-göra-listor/ The best to-do list

2013-01-14 06:00:03
christine95hotmail-com

1

Köttfärslimpa a la taco

2012-10-11 12:00:47
christine95hotmail-com

1

Pumpkin och pumpkin

2012-11-03 18:14:13
christine95hotmail-com

1

Welcome home

2013-07-14 11:18:37
christine95hotmail-com

1

Köttfärs Yakiniku

2014-07-17 21:57:19
christine95hotmail-com

1

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /storage/content/90/144790/matikvadrat.se/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273