I söndags åt vi en jättegod och lättlagad rätt som jag inte har gjort på väldigt länge. Shepherd’s pie. Köttfärsås toppat med potatismos.
Jag använder inget recept när jag gör denna rätt, utan kör på känn. Köttfärssås är en av få rätter jag inte behöver recept för. Jag utgår från ungefär samma saker varje gång men resultatet blir alltid lite olika beroende på vad jag har hemma.
Jag använder:
nötfärs
tomater på burk, krossade eller hela
lök; både vitlök och annan lök (gul, röd eller purjo spelar dock mindre roll)
fond eller buljong, allt utom skaldjurs- och fiskvarianter används
tomatpurée och eller chilisås
crème fraiche eller grädde
torkad eller färsk chili
grönsaker, alla eller någon av: champinjoner, morötter, majs, paprika
salt, peppar, kryddpeppar
en skvätt vin, rött eller vitt spelar ingen roll
Gör din egen favoritköttfärssås. Lägg den i en ugnsfast form och bre potatismos ovanpå.
Strö över riven ost och skicka sen i ugnen till osten har blivit brun och lite bubblig.
Servera med en sallad.
On Sunday I made a really nice dish, which we haven’t eaten in ages. But it’s dead simple. Shepherd’s pie, which is basically a mince meat bolognese, topped with mashed potato.
I don’t have a recipe for when I make this dish. Just make a minced meat bolognese, as you normally do. I have some standards in mine and then I add a little of what we have at home, so the bolognese never tastes exactly the same.
I use:
minced beef
canned tomatoes, chopped or whole doesn’t matter
onions; both garlic and one other, be it yellow, red or leek
buillon cube, anything but the seafood or fish type
tomato purée
crème fraiche or cream
chili, dried or fresh
vegetables, all or any one of: mushrooms, corn, pepper, carrots
salt, pepper, allspice
a splash (more like a glass) of wine, red or white
Make the bolognese, put it in an oven proof dish and spread mashed potato on top. Sprinkle with grated cheese and put in the oven until the cheese has turned brown and bubbly.
Enjoy with a salad.