Hej,
Igår hade vi kompisarna tillika grannarna över på middag. Vi var på semester i Spanien med dem förra året, så temat för middagen fick bli España.
Sangria och lite enkla tapas innan middagen.
Smidigt med saker på burk, som bara är att häll aupp och krydda lite extra, om man vill.
Kronärtskockshjärtan, kryddade med olivolja, och chilisalt, oliver, ölkorv och lufttorkad skinka och ocktailkapris.
Till varmrätt gjorde jag paella, med kyckling, chorizo, musslor och kräftor. Supergott och en riktig trevlig bjudrätt.
Till 6 personer behövder du:
1 gul lök
6 små färska chorizo
900 g kycklingben
1 burk musslor i vatten/ ett nät färska musslor
1 burk krossade tomater
300 g skalade räkor eller kräftor
2 msk olivolja
3 dl arborioris
1 påse saffran
1 dl vitt vin
1 röd paprika
2 dl gröna ärter
paprikapulver
chilipulver
2 msk hackad persilja
1 citron
Gör så här:
Skala och hacka lök och vitlök och paprika. Skär chorizon i skivor.
Bryn kycklingbenen och korven i hälften av olivoljan i omgångar i en stor gryta, lägg det på en tallrik. Fräs löken, paprikan och riset i resterande olivolja i samma gryta. Tillsätt saffran och vin och låt det koka ett par minter.
Häll i krossade tomaterna och fyll upp burken med vatten och häll i tillsammans med buljongtärningen. Krydda med paprika och chili. Lägg på kycklingbenen och korven.
Koka sakta under lock 20-25 minuter eller tills kycklingbenens innertemperatur är 82˚C.
När några minuter av tiden är kvar ska musslorna och räkorna ner i grytan.
Blanda försiktigt ner ärtorna och smaka av med salt och peppar. Strö på persiljan.
Dela citronen i 4 klyftor, servera dem till paellan
Färsk chorizo, kräver stekning i ca 10 minuter men riktig god säger de som åt den. Den är dock lite för grovkornig för min smak. Är lite känslig 🙂
Servera paellan i en stor skål eller i ett stort fat.
Till efterrätt blev det flan, eller créme caramel, eller brylépudding. Kärt barn har många namn.
Jag gjorde enligt detta recept, vilket var enkelt och resultatet blev bra, om än inte den vackraste desserten.
Jag använde gammaldags mjölk. Mitt tips är att bränna sockret rätt länge, så att det blir segt och sirapsliknande. Jag kokade det nog för kort stund, det var väldigt flytande och rann inte ner över puddingen så snyggt som jag hade tänkt mig.
Tänk på att vara försiktiga när ni bränner sockret i stekpannan, det blir galet varmt!
Ikväll får det nog bli rester
Kram Christine