Hej,
Här kommer fredagens middag. Lammfärsfyllda zucchinibåtar med grönsakssås och ris. Supergott tyckte hela familjen. Riset behövdes nästan inte, såsen var tillräcklig som tillbehör.
4 port, Du behöver:
4 portioner ris
2 zucchini
olivolja
2 rödlökar
1 morot
1 burk cocktailtomater
1 tsk socker
1 tsk rödvinsvinäger
2 msk tomatpuré
500 g lammfärs
1,5 tsk chilipulver
1,5 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 krm cayennepeppar
50 g parmesan
salt och svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°. Koka ris.
Halvera zucchini på längden och gröp ur dem med en sked så att det blir fyra ”båtar” med ca 1 cm tjockt skal (spar den urgröpta zucchinin).
Smörj en djup ugnsplåt med 1 tsk olivolja. Lägg zucchinibåtarna på plåten och stek i ugnen i 15 minuter. Ta sedan ut zucchinin.
Hacka rödlök. Skala och grovriv morot. Hacka zucchiniköttet (ej båtarna). Hetta upp 1 msk olivolja i en kastrull, tillsätt morötterna, zucchinin och hälften av rödlöken. Fräs på hög värme i 2 minuter. Häll över cocktailtomater, socker, rödvinsvinäger, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. Puttra i 15 minuter.
Hetta upp 1 msk olivolja i en stekpanna och tillsätt resten av rödlöken, tomatpuré, lammfärs, 1 tsk salt, chilipulver, paprikapulver, spiskummin och cayennepeppar i pannan. Fräs på medelhög värme i 4 minuter. Tillsätt 0,5 dl vatten och låt puttra i 2 minuter.
Grovriv parmesan. Fördela färsen i zucchinibåtarna. Toppa med riven parmesan och gratinera i ugnen i 10 minuter.
Servera den gratinerade zucchinin med tomatsåsen och riset!