Jordgubbskaka med vit choklad

På lördagens loppis hade alla som hade ett bord med sig hembakat, som vi sen bjöd våra besökare på. Jag bakade två olika saker, varav denna jordgubbskaka var en av dem. Den andra kakan var smulpajsbars med citronkräm. De kommer dyka upp bloggen vad det lider också. Men som sagt, först ut är jordgubbskakan.
Eftersom jag älskar choklad prövade jag att göra kakan med både mörk och vit choklad. Båda var riktigt goda, men vit choklad och jordgubbar är nog ändå en snäppet bättre kombo.

Vit choklad mörk choklad

Kakan innehåller en massa gott och står sig i flera dagar, i en lufttät burk, eller på fat med folie över.

Vi åt den till efterrätt på söndagen, tillsammans med mjukglass med jordgubbssmak. Som dock hade varit fryst för länge och tyvärr inte smakade så mycket jordgubb. Sambon gjorde ett bra jobb med glassen men Arla som tillhandahöll den får sämre betyg. Tror jag håller mig till mjukglass köpt i en kiosk.

Jordgubbskaka med vit choklad

Glass

 

Till en rund kaka, i en springform med löstagbar botten:

Smuldeg:

45 g smör (riktigt kallt)

4 msk socker

4 msk mjöl

ca 1 dl mandelflagor (utesluts för allergiker)

Jordgubbskaka:

5 dl mjöl

1,8 dl socker

57 g smör (rumstemp.)

2,5 dl mjölk

1 tsk vaniljextrakt

2 tsk bakpulver

en nypa salt

1 stort ägg

100 g hackad choklad (hackad)

1 liter färska jordgubbar (snoppade och skurna i bitar)

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en springform med smör och ställ åt sidan.

Börja med att göra smuldegen genom att mixa smör, mjöl och socker med en gaffel i en bunke. (Jag körde i matberedaren och då blev det alldeles för mjukt, vilket funkade men inte var tanken.)

Tillsätt mandelflagorna och ställ sen smuldegen åt sidan.

Fortsätt med kaksmeten.

Blanda alla ingredienser till själva kakan, förutom choklad och jordgubbar, i en skål. Vispa med elvisp till allt är ordentligt blandat.

Häll hälften av smeten i den smorda formen. Strö över hälften av smuldegen med mandelflagor, hälften av jordgubbarna och hälften av chokladen.

Gör om samma sak igen, med smet, smuldeg, jordgubbar och choklad.

Täck formen med folie och baka i mitten av ugnen i ca 50-60 minuter.

Skär i tårtbitar eller små rutor. Äts på egen hand eller servera med glass eller vispad grädde.

Jordgubbskaka mörk choklad

 

Print Friendly, PDF & Email
Related Posts

Tortilla med ädelost och plommon

2019-08-23 12:19:49
christine95hotmail-com

18

Krämig dijon- och vitlökssås med honung

2019-08-13 13:22:06
christine95hotmail-com

18

Krossad potatis och vitlökssmörsfyllda champinjoner

2019-08-10 17:41:44
christine95hotmail-com

18

Vitlöksbakad briedipp

2019-08-09 17:38:38
christine95hotmail-com

18

Pinocchiokladdkaka med vit choklad- och citronfluff

2019-07-31 14:13:45
christine95hotmail-com

18

Smulpaj med rabarber och jordgubbar

2019-06-27 09:04:29
christine95hotmail-com

18

Dubbla kladdkakecookies med chokladfrosting

2019-05-06 16:06:08
christine95hotmail-com

18

Limemarinerade jordgubbar med kesellagrädde

2019-05-03 21:15:02
christine95hotmail-com

18

Valborgsmiddag med marinerade lövbiffsspett

2019-04-30 16:28:03
christine95hotmail-com

18

Mitt i veckan-middag med vänner

2019-04-24 22:14:52
christine95hotmail-com

18

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /storage/content/90/144790/matikvadrat.se/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273