Idag bör alla mammor få ta det lugnt. Sitta i solen och njuta av livet. Resten borde någon annan ta hand om. Som middagen till exempel. Men vet du inte riktigt vad du ska bjuda på?

Jag har satt ihop en trerättersmiddag som inte alls är så krånglig. Åk och handla nu på förmiddagen, åk sen hem, lyssna på musik i köket och laga den här middagen.

Räkröra

 

Det är säsong för sparris och en klassisk räkröra går snabbt att göra. Den kan serveras på egen hand i glas, eller så toppar du rostat eller smörstekt bröd med röran. Fräscht, snabbt och enkelt!

Räkröra för 6 portioner:

2 burkar lyxräkor i lake (à 360 g)
3 dl gräddfil
2 msk majonnäs
2 msk finskuren dill
1 msk färskpressad citronjuice
2 buntar grön sparris (à ca 250 g)
salt
dillvippor till garnering

Gör så här:

Häll av räkorna. Blanda gräddfil, majonnäs, dill och citronjuice. Vänd ner räkorna och smaka av med salt.
Bryt av och släng den nedre delen på sparrisen. Koka sparrisen mjuk men med tuggmotstånd kvar, ca 3 minuter i lättsaltat vatten. Häll av och skölj i kallt vatten.
Servera räkröran i glas eller på rostat bröd, och garnera med sparris och dillvippor.

grillad gravad lax

Har du prövat att grilla gravad lax någon gång? Om inte är det hög tid att göra det. Så otroligt gott och så enkelt. Gravad lax i bit läggs på grillen, och det behövs inte många minuter. Laxen är ju inte rå. På det här viset får laxen mycket smak.

Gravad lax med dillpesto, 10 portioner:

Gravad lax, ca 1,8 kg

Dillpesto:

6 dl grovhackad dill

1 dl rapsolja

2 dl riven prästost

1 dl riven parmesanost

1 skalad vitlöksklyfta

1/2 dl rostade solroskärnor

1 msk färskpressad citronjuice

salt och peppar

2 msk rostade solroskärnor till garnering

Gör så här:

Torka av laxen lätt med hushållspapper. Grilla på skinnsidan några minuter, gärna under lock. Skär laxen i tjocka skivor.

Servera med dillpesto och kokt potatis.

Dillpesto
Mixa alla ingredienser i en matberedare till en jämn röra men inte för länge, för då kan det bli beskt.
Smaka av med salt och peppar. Lägg upp i en skål och garnera med solroskärnor.

Pavlova

Det är söndag, det är Mors Dag och förhoppningsvis skiner solen. Klart man ska ha efterrätt då! Den här tårtan tar lite tid att göra då marängbotten måste stå i ugnen länge, men börja med den så kan du fortsätta med de andra rätterna under tiden. Jordgubbar och rabarber är en klassisk försommarkombination, och nu finns det gott om jordgubbar, till och med svenska har jag sett. Dags att börja frossa i de röda godsakerna. Seg maräng och fluffig grädde tillsammans med rabarber och jordgubbar kommer garanterat få mamma att sucka belåtet.

Receptet är för 4 portioner, så om ni är dessertälskare föreslår jag att du gör två tårtor. Det är lättare än att dubblera receptet eftersom gräddningstiden då blir en annan.

Pavlova med jordgubbar och rabarber:

Marängbotten

4 äggvitor

1/2 krm salt

2 1/2 dl strösocker

1 msk majsstärkelse

2 tsk vaniljsocker

1 tsk vitvinsvinäger

Garnering

300 g rabarber

2 msk strösocker

500 g jordgubbar

2 1/2 dl vispgrädde

1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°C.
Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 4 port) med matfett.
Vispa äggvitor och salt till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning. Vispa tills smeten är fast.

Vispa på låg hastighet i majsstärkelse, vaniljsocker och vinäger. Bred ut smeten i formen och gör en fördjupning i mitten av smeten.
Sänk värmen till 125°C. Sätt in formen nedre delen av ugnen. Grädda ca 1 1/2 timme. Låt marängen stå kvar tills ugnen svalnat.
Skär rabarbern i bitar, lägg dem i en kastrull med sockret och låt smälta ihop på svag värme. Låt det kallna.
Skär jordgubbarna i halvor. Vispa grädden med vaniljsockret.
Lägg marängen på ett fat. Bred på grädden. Garnera med rabarbern och jordgubbarna.

Lycka till och Trevlig måltid!

Kram Christine

Bilder och recept från www.ica.se

Print Friendly, PDF & Email
Related Posts

Veckomeny v.6 – 2019

2019-02-04 11:34:51
christine95hotmail-com

18

Veckomeny v.4 – 2019

2019-01-22 21:38:40
christine95hotmail-com

18

Veckomeny v.3 – 2019

2019-01-14 16:53:02
christine95hotmail-com

18

Veckomeny v.2 – 2019

2019-01-07 22:44:05
christine95hotmail-com

18

Ica online – varför har jag inte använt mig av det tidigare?

2018-10-07 21:00:57
christine95hotmail-com

18

Meny v.17 – 2018

2018-04-22 20:38:46
christine95hotmail-com

18

Årets första potatissallad

2018-04-21 12:22:39
christine95hotmail-com

18

Meny v.16 – 2018

2018-04-17 21:17:39
christine95hotmail-com

18

Meny v.15 – 2018

2018-04-08 20:52:59
christine95hotmail-com

18

Meny v.11 – 2018

2018-03-12 05:19:11
christine95hotmail-com

18

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /storage/content/90/144790/matikvadrat.se/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273