Scroll down for English

Hej,

Hur var eran söndag? Hoppas ni hade en bra dag. Min dag var jättebra. Lagade mat mest hela dagen, och det blev en riktigt lyckad middag. Barnen lekte och stojade och var svåra att få lugna när det sen var dags för läggdags. En jättetrevlig kväll med vänner. Så skönt att träffas på söndagar. Det blir avslappnat, inte så sent och en bra avslutning på helgen.

Så här såg menyn ut:

Det låter som mycket och det är det ju men det är inte så svårt. Med lite framförhållning och tidsplanering kan de flesta fixa detta. Själv är jag ett fan av körscheman. På så vis vet jag att jag inte har glömt något och tiden är bra beräknad för alla momenten så jag vet att jag hinner. Det svåraste är att hålla allt varmt till allt är klart och middagen ska serveras.

Cranberry sauce fick göras på lingon istället. Funkar precis lika bra (det är ju mer eller mindre samma sak).

Ett enkelt recept på 300 g lingon, 2 dl socker, lite rivet citronskal och 250 ml vatten.

Koka upp allt och låt det sen sjuda i ca 10 minuter. Häll upp i en skål och låt det svalna i rumstemperatur.

Kalkonen är väldigt enkel att tillaga, den kräver dock sin tid i ugnen. 3 timmar för att vara exakt (kalkon på 4.5 kilo). Gör ett smör med färska örter, färskpressad citron och vitlök. Lägg smöret under skinnet på kalkonen och fyll kalkonen invändigt med citronklyftor och färska örter.

Sätt in kalkonen längst ned i ugnen på 180 grader varmluft i ca 3 timmar. Täck löst med folie och ös varje halvtimme.

Det som var mest spännande var brödet, för det hade jag aldrig bakat förut och när man gör något efter ett tidigare oprövat recept, med andra mått och produkter så vet man ju aldrig exakt hur resultatet blir. Det blev dock riktigt bra, jättegott!, så det kommer jag göra fler gånger. Det påminner dock mer om en vetedeg än en vanlig matbrödsdeg.

Bild: www.marthastewart.com

Du behöver:
60 cl varmt vatten (koka upp i vattenkokare)
1 pkt torrjäst
375 ml varm mjölk (värm i kastrull)
125 g smör, smält + mer smör till skål och ugnsform
60 ml socker
2 tsk salt
3 stora ägg
1,5 l mjöl

Gör så här:
Häll det varma vattnet i en skål och strö torrjästen över. Låt stå ica ca 5 minuter.
I en annan skål; vispa ihop den varma mjölken med det smälta smöret, sockret, saltet och 2 av äggen.
Vispa sen ner jästblandningen.
Rör ner mjölet, lite i taget till du har en mjuk och lite lös deg.
Häll ut degen på en mjölad yta och knåda den i 5-10 minuter, till den är mjuk och elastisk.
Smörj insidan av en skål med smör och lägg degen i den . Täck med plastfilm och ställ på ett varmt ställe i ca 1 timme.
Smöra en långpanneform eller två mindre formar. Dela degen i två delar. Rulla vardera del till en rulle och skär i bitar, ca 3 cm breda. Forma till bollar och lägg dem i formarna. Täck löst med plast igen och låt stå att jäsa i ca 1 timme till. (Vill man kan man här frysa in bröden, i sina formar för att jäsa senare, det krävs då ca 2 timmar och frusna).
Pensla bröden med det tredje ägget och grädda i ca 20 minuter, i mitten av ugnen på ca 175 grader varmluft.
Låt vila några minuter innan servering.
Jag gjorde inte bröd av all degen, eftersom vi hade så mycket mat ändå. Så andra halvan av degen fick bli gifflar med Geishafyllning.

De här är avsedda för min testpanel på jobbet.

Sötpotatispaj som efterrrätt hade jag heller inte gjort förut, däremot som vanlig matpaj. Dessutom älskar jag pumpapaj och har gjort sötpotaischeesecake med pepparkaksbotten, den lämnade jag visserligen till grannen, men hon tyckte den var god, så jag tänkte att sötpotatispaj som efterrätt borde bli suveränt.

Visst var det gott, men jag föredrar pumpapajen. Det blev inte direkt bättre av att jag skulle dekorera pajen med vispad grädde men inte tänkte på att pajen hade stått i ugnen på eftervärmen. Så mina fint spritsade gräddblommor flöt raskt ut över hela pajen. Inte riktigt den visuella effekt jag hade tänkt mig.

Ooops! Jag ser att jag missade en rätt på menyn! Stuffingen så klart! Nu använde jag inte den att fylla kalkonen med utan gjorde den bara som en sidorätt. Himla god!

Du behöver:

1/2 baguette
1,5 msk smör + att smörja formen med
0,5 stor gul lök, hackad
1 selleristjälk, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 pkt bacon i bitar, knaperstekt
2 msk färsk timjan, hackad
1 msk cidervinäger
salt och peppar
60 ml färsk persilja, hackad
2 ägg
3 large eggs, lightly beaten
375 ml kycklingbuljong

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Skär brödet i bitar och ugnsrosta det på en plåt i ca 10 minuter.

Smörj en ugnsform.

Smält smöret i en stekpanna, tillsätt lök, vitlök och selleri. Fräs till löken är genomskinlig. Tillsätt bacon, timjan och vinäger. Fräs i ytterligare en minut.

Häll upp blandningen i en skål och salta och peppra.
Tillsätt persilja, ägg och bröd. Rör om.
Tillsätt buljongen i två omgångar och låt brödet suga upp vätskan innan nästa omgång hälls på.
Lägg brödmixen i den smörjda ugnsformen och gratinera i ca 25 minuter.

Eftersom det var ett lite festligare tillfälle tyckte jag lite bubbel i glasen kunde passa och eftersom vi firade en amerikans högtid fick det bli amerikanskt bubbel. Har aldrig smakat det förut men det var rätt gott.

99 kr på Systembolaget.

Senare idag får ni receptet på sötpotatispajen och så ska jag dela med mig av förra veckans hit och miss.

Ha en bra dag!

Kram Christine

English

Hey you guys!

I hope your Sunday was as good as mine. I spent hours in the kitchen, cooking the Thanksgiving dinner and hard work does pay off. It was a really nice meal and all of the food turned out really nice.

The turkey was roasted with lemons and herbs and a garlicky butter under the skin.

The cranberry sauce was easy as pie to do, although I had to use lingonberries instead of cranberries. But it’s practically the same anyway. The recipe was from Martha Stewart and can be found HERE.

The bread rolls was the most exciting thing to do, as I have never baked those before. It was a little bit tricky to translate the recipe and make sure all the proportions were right, but in the end it was a rather easy recipe which produced tasty buns which I will definately bake again. This recipe too, is from Martha Stewart and can be found HERE.

I only used half of the dough for the bread rolls, so the other half of the dough was put to good use as croissants, with a chocolate hazelnut filling. Didn’t bake them straight away, as I thought I would bring them to work. Let’s see what my colleagues think of them.

For dessert I made a sweet potato pie, and although nice I must say I prefer pumpkin pie (which is one of my absolute favourites).

Apart from the turkey, sweet poatato pie for dessert and bread rolls I served mashed potatoes with freshly chopped chives, honey glazed carrots, panfried Brussel sprouts with chili flakes and a wonderful stuffing with bacon. The stuffing recipe is from Martha Stewart as well, and can be found HERE.

A festive dinner like this called for bubbles and when I found an american sparkling wine I thought it would be perfect for the dinner. I have never tried it before but it was a pleasant surprise 🙂

The recipe for the sweet potato pie will come up later, and I will also give you the hit and miss of last week’s dinners.

Have a nice day!

Love Christine

Print Friendly, PDF & Email
Related Posts

Thanksgivingdrink

2014-11-30 23:25:51
christine95hotmail-com

18

Middag med Jamie/ Jamie’s Dinners

2013-01-14 12:00:24
christine95hotmail-com

18

Thanksgiving

2012-11-22 19:25:20
christine95hotmail-com

18

Krämig dijon- och vitlökssås med honung

2019-08-13 13:22:06
christine95hotmail-com

8

Krossad potatis och vitlökssmörsfyllda champinjoner

2019-08-10 17:41:44
christine95hotmail-com

8

Vitlöksbakad briedipp

2019-08-09 17:38:38
christine95hotmail-com

8

Mojitokladdkaka

2019-08-07 19:19:45
christine95hotmail-com

8

Pinocchiokladdkaka med vit choklad- och citronfluff

2019-07-31 14:13:45
christine95hotmail-com

8

Svalkande cola-glass

2019-07-27 11:23:25
christine95hotmail-com

8

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /storage/content/90/144790/matikvadrat.se/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273