Hej,

Jag är ett fan av Jamie Oliver. Den nakna kocken som han kallas, för sin enkla matlagning och inget annat ska väl tilläggas 🙂
Jag tycker om den typ av mat han lagar. Ordentlig mat, rejäla portioner, sås som har bubblat över gratängformen, fullt av smak, hyfsat enkelt och gott som tusan.
Vi äger de flesta av hans kokböcker och har lagat en hel del rätter ur dem under årens lopp.

Rätterna på veckans meny är enbart från hans bok Middag med Jamie, med undantag för fredagens pizza, den är faktiskt hämtad från hans kokbok Jamie’s Amerika.

Den här boken skrev Jamie Oliver i ett försök att förbättra både skolmaten och den mat som lagas i hemmen runtom i England. Jag har aldrig förstått hur ett land med så många duktiga kockar, ett så stort utbud av råvaror och tillgång till både färsk fisk från kusterna, mört kött från inlandet och fina frukter och grönsaker kan vara så katastrofalt dåliga rent generellt på att laga bra mat. Med ett så gynnsamt klimat har de ju tillgång mycket längre period till mycket som vi i Sverige bara kan njuta av en kort tid.
Trots alla dessa bra förutsättningar så äts det alldeles för mycket take-away, friterad,processad och flottig mat.

middag-med-jamie

Sambon jobbar borta ett par dagar även denna vecka. Inte vad jag hade räknat med, med tanke på att jag måste jobba med bröllopsprogrammen jag ska göra till vännernas bröllop i början på februari. Men så är det, inte mycket att göra åt.
Jag behöver därför mat som går hyfsat snabbt att laga och som jag hoppas att Mini-me ska tycka om, hon är tyvärr lite kinkig med maten. Förutom soppan tror jag att maten kan falla den unga damen i smaken.
Jag försöker se till att vi har en varierad meny med fisk, kyckling, kött och korv. Försöker också ha minst en vegetarisk rätt i veckan. Ibland kör jag temaveckor, t.ex. ett land (Italien är tacksamt), det beror lite på vad jag känner för. I år har jag tänkt försöka plöja mig igenom de kokböcker vi har.

Förra året hade jag en kategori som hette Månadens kokbok, i år får det nog nästan bli veckans kokbok, eller kanske åtminstone tips på fler böcker per månad. Middag med Jamie är en jättebra kokbok med recept på allt från sallad och fisk till kyckling och kött. Det finns även ett par smarriga efterrätter med. Dessutom tipsar han om rätter man kan göra och använda som bas i andra maträtter. Till exempel finns det recept på en jättegod slags bolognese, som han sen använder till flera andra rätter. Bra för den som vill kunna bygga på sin repertoar utan att egentligen göra något nytt.

Så här ser vår veckomeny ut, jag hoppas att du kan bli inspirerad.

Kram Christine

Meny vecka 3

This week’s dinners are from the cook book Jamie’s Dinners (all but one, the pan pizza, which is from Jamie’s America). I love his style of cooking and the simple and rustic yet very flavoursome dishes.

We have almost all of his cook books and through the years we have cooked quite a lot of dishes from the books. 

Monday: French onion soup

Tuesday: Farfalle with carbonara and peas

Wednesday: Sausage casserole and yoghurt bread

Thursday: Baked lasagna and mixed salad

Friday: Pan Pizza

Saturday: Chicken tikka masala and rice

Sunday: Roast beef sandwich with salad, mustard and pickled gherkins

Hope you will find some inspiration!

Love Christine

Print Friendly, PDF & Email
Related Posts

Flytande äppelpaj

2018-02-09 13:59:15
christine95hotmail-com

1

Fruktiga viner

2018-04-27 20:45:44
christine95hotmail-com

1

Tips på två goda efterrätter till nyår

2016-12-29 17:06:55
christine95hotmail-com

1

I love film

2012-04-11 20:02:03
christine95hotmail-com

1

Bröllop på Koster

2012-08-29 20:58:57
christine95hotmail-com

1

Tips på hur du kan spara till jul

2015-01-29 22:51:09
christine95hotmail-com

1

Supergoda tilltugg med aprikos

2016-05-03 13:17:02
christine95hotmail-com

1

Nyårsafton 2012/ New Year’s Eve 2012

2013-01-03 22:32:25
christine95hotmail-com

1

Semmelrulltårta

2022-01-23 18:22:32
christine95hotmail-com

1

Tillbaka till rutinerna

2012-08-06 19:38:08
christine95hotmail-com

1

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /storage/content/90/144790/matikvadrat.se/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273