Helt galet, men som jag har letat efter jäst den senaste veckan. Slut överallt men så till sist hittade jag i min lilla ica-affär på hörnet igår kväll.

Lyckan var total!

Så idag blev det brödbak. Alldeles lagom till Bröderna Bus ankomst på onsdag. De äter bara rostbröd så jag försöker baka limpor av olika slag som jag sen skivar upp och fryser in.

Denna gång blev det bröd med rågsikt, för att göra det liiite nyttigare.

Jag utgick från receptet på rågsiktpåsen men halverade det och fick då ut 2 limpor.

För att spara lite tid, eftersom jag började med bakandet ganska sent så valde jag att låta bröden jäsa i ugnen samtidigt som den värmdes upp. Riktigt smidigt!

Till 2 st limpor behöver du:

50 g jäst

6 dl ljummet vatten

50 g smör

En nypa salt

1 dl sirap

Rågsikt, ungefär halva påsen, dvs ca 1 kg

Gör så här:

Smula jästen i skålen till degblandaren.

Smält smöret och blanda med vattnet.

Häll degvätskan över jästen och rör om till den har lösts upp.

Tillsätt salt och sirap och till sist mjölet.

Ta inte i allt mjöl på en gång utan lite i taget och låt maskinen bearbeta degen.

Fortsätt hälla i mjöl tills degen är smidig och släpper från skålens kanter, men låt den inte få för mycket mjöl så den blir för fast och hård. Då blir det trist och kompakt bröd.

Stjälp upp degen på mjölad bänk och dela den i två delar.

Forma varje del till en limpa och lägg i limpformar med bakplåtspapper i.

Ställ in i mitten av ugnen och slå på ugnen på 200 grader C.

Låt stå i ca 50-60 minuter.

Ta ut bröden ur ugnen och ur brödformar och låt dem svalna på galler.

Gott till frukost eller soppa!

Print Friendly, PDF & Email
Related Posts
WordPress › Fel

Det har uppstått ett kritiskt fel på webbplatsen.

Läs mer om felsökning i WordPress.