Hej,
Jag hittade ett paket jäst i kylen igår kväll, som hade gått ut för en dag sen. Tyckte det var onödigt att slänga den och kände för att baka, så jag satte en deg. Sambon var ute och roade sig igår så efter att Mini-me gått och lagt sig fick jag tid att baka. Jag var så sugen på något gott bröd till frukosten idag. Tänkte att en nybakad källarfranska med ost och skinka skulle sitta fint till 9-fikat, då jag äter min frukost. Men se det blev inget med det. Generös som jag är gav jag bort allt bröd till sambon som tog med och bjöd jobbarkompisarna på. De blev oerhört glada och tacksamma och bröden hade tydligen haft en rykande åtgång. Så det blir till att baka likadana igen, väldigt väldigt snart. Jag hade faktiskt tänkt baka en ny sats redan i kväll men det blev inte av så det kanske kan bli på lördag istället, så att jag har ett gäng fluffiga frallor till söndagsfrukosten.
Det här är ett superenkelt recept på källarfranska, med bara en jäsning, som jag hittade på bloggen Syster och yster lagar mat. Jag ställde mina frallor i kylen över natten (källarfranska har ju faktiskt fått sitt namn av att de kalljästes över natten i en sval källare) och gräddade dem imorse, och de blev perfekta. Snygg yta, fluffigt inkråm och doftade alldeles ljuvligt.
Av receptet skulle det bli ca 25 stycken, men jag fick ut 18 stycken. Det beror ju dock på hur stora frallor du gör.
Jag gjorde en plåt med rundrivna bullar och en plåt med skurna bitar. Hade ingen egentlig anledning till det, ville mest bara pröva båda sätten och se vilka som blev bäst. Det var ingen skillnad vad gäller gräddningen, men bitarna var ganska så jämstora, trots olika form.
Rykande varma nygräddade frallor. Finns det något bättre sätt att börja dagen?
För mellan 18-25 frallor behöver du:
50 g jäst
5 dl kallt vatten (ska man grädda samma dag kan man ta ljummet vatten istället)
2,5 msk olja
1 tsk salt
1 msk socker
750 g vetemjöl special (ca. 12-13 dl mjöl)
Gör så här:
Smula sönder jästen i en bunke eller assistent.
Lös jästen i vattnet.
Häll i olja, salt och socker och rör om.
Tillsätt mjölet och bearbeta degen tills den blir lagom fast (Jag använder degmaskin men för hand funkar också bra, tror dock att det är för stor deg för elvispens degkrokar)
Häll upp degen på mjölat bakbord, knåda den lätt och dela den sen i två delar.
Rulla/ forma varje del till längder och skär i bitar.
Låt bitarna vara som de är, eller rundriv dem till släta bullar.
Doppa ovansidan av bröden i lite mjöl (eller strö mjöl över dem) och platta till en aning innan de läggs på en plåt med bakplåtspapper.
Jäs under bakduk i kylen över natten eller i ca 40 minuter.
Grädda mitt i ugnen, 8-10 min i 250°.
Låt svalna på galler.