Jag älskar smulpaj. Det är alltid lika uppskattat och så enkelt att göra.
Jag vill ha mycket smuldeg och denna blev nog den bästa jag gjort. Smulorna blev nästan lite knäckiga på sina ställen.
Jag fick rabarber av en jobbarkompis och så hade jag färska jordgubbar, så de fick samsas i pajen. Den kombon är ju fantastisk! Ska göra pajfyllningspåsar med rabarber och jordgubbar, att lägga i frysen. Sommarkänsla på ca 30 minuter om man vill göra paj mitt i vintern.
Till en paj för ca 6-8 portioner behöver du:
250 g jordgubbar/0,5 liter
2-3 långa rabarberstjälkar
Socker, vaniljpulver och potatismjöl
Smuldeg:
150 g smör
3 dl mjöl
0,5 tsk vaniljpulver
1,5 dl socker
1 dl havregryn
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader C.
Skiva rabarber och jordgubbar. Blanda i en skål med lite socker, vaniljpulver och potatismjöl. Jag har inga mått för det utan brukar höfta. Det är inte så noga med mått för just det här momentet.
Lägg i en pajform.
Lägg alla ingredienser till smuldegen, utom smöret, i en matberedare och mixa ihop. Tärna smöret och ha ner i mjölmixen. Blanda i matberedaren till smöret är väl inblandat och det bildas smulor.
Fördela över rabarber och jordgubbarna i pajformen.
Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter.
Servera med vaniljglass eller vaniljsås.