Hej,
Frukt i maten, för eller emot? Sambon tycker det är helt onödigt, man ska inte blanda mat med söta saker som frukt. Jag känner flera som tycker som han. Sen finns jag, och många fler med mig, som tycker att frukt i mat är en smart och oerhört god idé. Det är ju liksom det bästa av två världar. Som pizza med ananas och banan på, eller flygande jakob. Kassler med ananas kan jag däremot skippa men det har mer med kasslern att göra än ananasen.
Men nu, med den här couscoussalladen så tror jag att jag har lyckats med konsttycket att få över sambon till fruktens sida.
Det låg en mango på fönsterbrädan i köket ett tag, sambon ville äta den men visste att jag skulle ha den till en maträtt så lät bli den. Till slut bad han mig göra vad jag nu skulle laga med mangon, så han slapp gå förbi den flera gånger per dag och frestas.
Det här är en enkel sallad, som går snabbt att göra. Så galet god att jag inte kunde sluta äta av den. Tur att den inte är så onyttig då. Det här är en perfekt sallad att ta med på sommarens utflykter. Passar perfekt till lata dagar på stranden, och gör man en stor sats räcker det länge och den blir bara godare av att stå över natten.
Men jag kan ju inte bara ha frukt i, det vore gott men sött mår alltid bra av lite salt. Bacon är en favorit och är som den bästa av kryddor, den piffar till det mesta. Sambon älskar bacon så för att få honom att vilja testa salladen tyckte jag knaperstekt bacon var bra att locka med. Jag hade med det här i matlådan dagen efter att jag hade lagat det, och då blandade jag upp det med lite finstrimlad isbergssallad. Lite fetaost tror jag kan bli gott i också.
Till 4 portioner behöver du:
2 schalottenlökar
1 msk pressad citron
3 msk olja
0,5 tsk koriander
en nypa salt
0,5 tsk kanel
0,5 tsk mald ingefära
0,5 tsk cayennepeppar
150 g röda kärnfria druvor
1 mango
3 dl vatten
1 buljongtärning
3 dl couscous
körsbärstomater
ett paket bacon
färsk koriander eller mynta
Gör så här:
Skala och finhacka schalottenlöken. Blanda löken med citron, olja och kryddor.
Skölj och halvera druvorna. Skala mangon, skär bort den platta kärnan och skär sen fruktköttet i små tärningar. Blanda ner druvor och mango i lökdressingen.
Koka upp vatten och buljongtärning i en kastrull. Tillsätt couscous och ta kastrullen åt sidan. Låt stå ca 5 min med locket på.
Fluffa till couscousen med en gaffel och ha i en klick smör. Vänd ner couscousen i frukten. Skär baconet i småbitar och knaperstek det. Blanda sen ner det med resten av salladen. Dela en handfull körsbärstomater på mitten och blanda ner i salladen.
Hacka färsk koriander eller mynta och strö över eller använd några kvistar att dekorera med.