Julkalendern 2013 banner

Efterrätten från gårdagens glöggfest finns att hitta under dagens lucka. Jag fortsätter på det inslagna spåret med saffran, och lägger till den klassiska julsmaken pepparkaka. En moussetårta på kladdkakebotten, där kladdkakan smakade som pepparkaksdeg och var alldeles lagom kladdig.

Lucka nummer 16

Vaniljkesella gjorde saffransmoussen mild i smaken, vilket är bra om man inte är helt övertygad om denna underbara kryddas förträfflighet. Det fina vinterströsslet som jag är lite förtjust i just nu fick toppa även denna saffransskapelse (du har väl sett min saffranspannacotta jag gjorde förra veckan). Det silvriga och vita gör sig så snyggt mot den gula färgen som saffranet ger.

Kladdkaka i ny tappning är aldrig fel, och den här var supergod. Den funkar absolut på egen hand, kanske med lingongrädde till?

Saffransmoussen funkar också utmärkt på egen hand. Som en efterrätt till jul eller nyår, spritsad i snygga glas och dekorerad med strössel eller annat fint. Geléhallon kanske?

pepparkakskladdkaka med saffransmousse copyright1

Jag bröade formen med riven kokos. 

Tyvärr syns ju själva botten på springformen, och den har varit med om en del som du ser. Men jag ville inte riskera hela tårtan bara för att försöka få över den till tårtfatet. Enklast var därför att bara ställa hela tårtan, med springformsbotten och allt direkt på fatet.

För att göra pepparkakskladdkakan behöver du:

100 g smält smör
2 ägg
3 dl socker
1 påse pepparkakskryddor
1,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader C.

Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner det smälta smöret och övriga ingredienser i äggblandningen.
Häll smeten i en smord och bröad form.
Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

Låt svalna. Pudra med florsocker och servera med lingongrädde eller häll saffransmoussen över kladdkakan.

pepparkakskladdkaka med saffransmousse copyright2

För att göra saffransmoussen behöver du:

2,5 dl grädde
0,5 g saffran
180 g vit choklad
1 st ägg
2 dl kesella vanilj
3 gelatinblad

Gör så här:

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

Vispa grädden.

Smält chokladen tillsammans med saffran över vattenbad.

Rör ner ägget och blanda ordentligt.

T upp gelatinbladen ur vattnet och rör ner dem i chokladblandningen.

Vänd ner kesellan i den vispade grädden och sen chokladblandningen.

Blanda väl och häll upp i glas eller ovanpå den avsvalnade kladdkakan.

Ställ i kylen ett par timmar.

Print Friendly, PDF & Email
Related Posts

Julkalendern 2018 – lucka 23 & 24

2019-01-01 19:36:31
christine95hotmail-com

18

Julkalendern 2018 – lucka 22

2018-12-23 18:36:22
christine95hotmail-com

18

Julkalendern 2018 – lucka 21

2018-12-23 18:03:16
christine95hotmail-com

18

Julkalendern 2018 – lucka 20

2018-12-23 10:05:44
christine95hotmail-com

18

Julkalendern 2018 – lucka 19

2018-12-23 09:54:30
christine95hotmail-com

18

Julkalendern 2018 – lucka 18

2018-12-19 22:36:14
christine95hotmail-com

18

Julkalendern 2018 – lucka 17

2018-12-19 22:20:37
christine95hotmail-com

18

Julkalendern 2018 – lucka 16

2018-12-19 22:10:44
christine95hotmail-com

18

Julkalendern 2018 – lucka 15

2018-12-19 21:57:12
christine95hotmail-com

18

Julkalendern 2018 – lucka 14

2018-12-19 21:50:14
christine95hotmail-com

18

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /storage/content/90/144790/matikvadrat.se/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273