I elfte timmen kommer här dagens adventsinläggg. Årets första! Tyvärr har jag inte varit på topp idag och har inte lyckats med den snygga adventsgrafiken jag hade tänkt mig. Men det får gå ändå. Jag hoppas att du har haft en bra dag. Vädret var ju allt annat än det man önskar sig första december och advent men den globala uppvärmningen kan vi ju tyvärr inte göra så mycket åt just här och nu.
Det här är lite så jag känner. Pumpan som Mini-me gjorde till Halloween har precis säckat ihop till en liten hög, men hon vill inte slänga den ändå och igår hade vi Thanksgiving-middag för vänner och idag är det redan dags för advent och julförberedelser. Puh, det går snabbt mellan högtiderna och det är knappt jag hinner med.
Stjärnorna är i alla fall uppe och adventsljusstake står på soffbordet. Så mycket mer är det inte hemma hos oss. Men jag ska försöka pynta lite mer i i alla fall. I sovrummet fick det bli en svart stjärna i år.
Jag hade storslagna planer för idag men fick skala ner dem en hel del. Vi valde att ta det lugnt idag eftersom både sambon och jag känner av halsont. Jag hade bjudit mina föräldrar och svärföräldrar på fika men det blev mer kvällsmat än fika. Det blev mackor med rödbetssallad och köttbullar (receptet på julmustköttbullarna från förra årets julkalender får göra repris i år) och skinka och ost.
Till kaffet blev det i alla fall en mjuk saffranskaka. Allt det andra jag hade tänkt baka får bli utspritt över veckorna som kommer.
Jag använde en gammal sockerkaksform från min farmor, så den har måånga år på nacken. Mini-me fick göra en egen liten kaka, i en ny och bra form. Hennes kaka lossnade utan problem medan min inte ville släppa taget om formen. Trots att formen var både smord och bröad. Dags för mig att köpa nya formar med andra ord. Farmors form får bli fin dekoration istället.
Tyckte dock att kakan blev lite torr, vilket kan bero på att det var väldigt lite smör i den. Jag följde Leilas recept, men ska nog pröva ett annat recept också. Min jobbarkompis mormor gör en jättegod och saftig saffranskaka som jag ska försöka få receptet på. Självklart kommer jag dela med mig av det receptet!
En stolt och somligt klädd Mini-me visar upp sin skapelse.
Du behöver:
3 st ägg
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
0.5 g saffran
(1 msk ljus rom)
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
smör och kokosflingor till formen
florsocker till pudring av kakan
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
Smält smöret tillsammans med saffran, rör i mjölk (och rom), blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
Smöra och bröa en sockerkaksform med smör och kokosflingor. Fyll med smeten.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller.
Pudra över florsocker vid servering.