Julkalendern 2013 bannerAndra luckan borde ju ha öppnats för många många timmar sen, och de SKA komma upp tidigare på dagen än så här. Ha tålamod med mig.

Bakom dagens lucka gömmer sig en pepparkaksdoftande frukostprodukt som blir en perfekt hemgjord present att ge bort till nära och kära.

Lucka nummer 2

 

Jag tycker om yoghurt eller fil till frukost och vill gärna ha något knaprigt till. Flingor i all ära men en blandning av massor med olika saker är godare. Müsli må vara nyttigt och är verkligen en blandning men känns tråkigt. Lite för helylle på något vis. Ja ni märker, jag har krav och är petig vad gäller min frukost. Men så finns ju granolan. För dig som inte har en aning om vad granola är kan jag berätta att det är ungefär som müsli. Fast müslins roligare syskon. Lite mer sötad, ugnsrostad och himla god. Smaksättningarna kan varieras och sådant faller mig alltid på läppen. Att det går himla enkelt att göra hemma och därmed går att göra precis så nyttig som man själv vill är ju extra plus. Alla blandar i det man själv vill ha och nötallergiker skippar nötterna och blandar i mer frön och gryn istället.

Så här till ju ska det så klart vara en granola med pepparkakssmak. Just nu är det den smaken som regerar vid frukosten. Den finns inte bara i granolan utan även i filen. Mums!

Till en plåt (ca en stor burk/ 400-500 g) behöver du:

150 g pumpakärnor

3 dl havregryn

1 dl dinkelflingor

1 dl solrosfrön

0,5 dl krossade linfrön

(100 g grovt hackade hasselnötter)

(50 g osaltade cashewnötter)

0,5 dl solrosolja

1 dl vatten

0,75 dl honung

1 tsk sirap

2,5 msk pepparkakskrydda

+

Branflakes

rostad kokos

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 varmluft
Blanda alla gryn, frön och nötter (alla torra varor utom Branflakes och kokos) i en bunke.
Blanda ihop olja och vatten med pepparkakskryddan och rör ner i grynblandningen. Blanda väl och sprid ut på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen och rör om då och då.

Rosta i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter. Viktigt att hålla koll så det inte bränns, det går fort!

Ta u plåten efter en stund och vänd runt blandningen lite.

Låt svalna på plåten, blanda med ett par nävar Branflakes och rostad kokos (stora flagor) och häll sen upp på burk. Ställ burken lättillgänglig för frukost, eller ge bort den i present.

pepparkaksgranola copyright

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /storage/content/90/144790/matikvadrat.se/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273