Hej,
Idag har vi varit effektiva må jag säga. Sambon klippte både häcken och gräsmattan och plockade undan allt i trädgården, samt tog in alla dynor till utemöblerna (som har varit ute på altanen ända fram till nu). Bra jobbat älskling!
Inomhus skulle jag hålla ställningarna, och även om jag inte fick lika mycket gjort som jag hade tänkt mig så blev det ändå hyfsat. En snabb tur till ICA, en chili con carne som blev väldigt bra, ett majsbröd och en ljuvlig pannacotta-tårta. Dessutom hann jag plantera en ny kruka till entrén, städa undan de gamla vissna blommorna på farstukvisten, städa lite snabbt och duscha och fixa mig lite.
Mini-me skulle städa sitt rum men tog mest ut mer saker än vad som lades i lådorna. Nåja, hon och hennes kompis hade kul i kväll och röjde runt i hennes rum så det spelar ingen roll.
Ruffe har nu gått på sin ångestdämpande medicin i fyra dagar och hittills har den inte visat sig verka, men det tar kanske ett tag. Han lyckades kissa inne två gånger, varav ena gången på mattan i gästrummet i källaren, med påföljd att de nu stinker hundkiss i källaren. Utöver det har han skällt och gnällt i vanlig ordning och varit livrädd för gräsklipparen, trots att han var inne och den var ute och dörrar och fönster var stängda. Suck, tålamodet tryter och jag vet att det inte är en mirakelmedicin men jag hoppades verkligen att han skulle skärpa sig när han började med tabletterna.
Middagen blev i alla fall väldigt lyckad. Vi hade vänner över, som vi inte har träffat på evigheter, så det var jättetrevligt. Och maten var riktig god. Nöjd med både varmrätt och efterrätt.
Jag hade ett kilo högrev i kylen och tänkte att den blir bra att laga middag på, men jag hade inte riktigt bestämt mig för vad jag skulle göra med den. Valet föll slutligen på en chili con carne. Så länge sen jag åt det och vi brukar göra på köttfärs, men söndagar är bra dagar för långkok så så fick det bli.
Ett väldigt enkelt recept på en chili con carne, som jag serverade med majsbröd, ris och avokadosallad.
Till 4-6 portioner behöver du:
1 kg g högrev
1 pkt bacon
1 msk olja
1 nypa salt
3 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 röda paprikor
1 1/2 flaskor mörkt öl (50 cl-flaskor)
2 msk färsk jalapeño eller jalapeño i vinäger (finns bland tacoprodukterna)
1 msk chipotlepaste (finns bland tacoprodukterna)
1 tsk malen kanel
1 tsk spiskummin
Gör så här:
Skär köttet i små bitar och strimla bacon.
Bryn kött och bacon i olja i en gryta. Tänk på att bryna lite kött i taget, annars blir det mer kokt än stekt. Salta.Skala och hacka lök och vitlök, kärna ur paprikan och tärna den. Hacka jalapenon.
Tillsätt lök, vitlök och paprika till köttet och fortsätt att fräsa på låg värme tills lök och paprika är mjuk.
Häll på öl och låt det sakta koka upp.
Skumma av väl och tillsätt därefter resten av ingredienserna.
Låt grytan småsjuda under lock 1,5-2 timma. Rör om då och då. Om du har mer vätska kvar mot slutet än vad du vill ha så öka på värmen och ta locket åt sidan lite.
Det här var ett jättebra recept så det kommer jag göra fler gånger.
Den som vill kan ha i mer chili, eller en liten bit mörk choklad. Låter kanske galet med choklad i maten men faktum är att den tar fram de övriga smakerna i en gryta.