Jag är en sådan person som blir inspirerad eller får idéer när jag ser eller hör vissa saker.

Igår när jag var på affären såg jag det här knippet med gräslök. Då kom jag att tänka på en bit port salut jag hade i kylen, som helt ärligt hade blivit rätt bortglömd. Och på hur gott det vore med bröd av något slag med ost och gräslök i.

Väl hemma blev det scones istället. Jag gillar verkligen att man kan smaksätta scones på olika sätt, och att de då, beronde på tillbehören, kan passa lika bra till en afternoon tea som till en frukost eller en soppa.

Just den här gången fick det alltså bli stora scones med mer matkaraktär än söt karaktär.

Jag blandade ihop de torra ingredienserna med elvispen, och sen med smöret, vilket jag inte brukar. Men smidigt för att slippa kladdiga händer.

Till 4 stora scones behöver du:

7 rågade dl mjöl

4 tsk bakpulver

1 nypa salt

100 g smör i små tärningar

3 dl mjölk

1 dl hackad gräslök

1 dl/ 100 g riven eller tärnad ost

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader C.

Vispa eller blanda ihop de torra ingredienserna i bunke. Tillsätt det tärnade smöret och jobba in det i de torra ingredienserna tills det är finfördelat (smidigt att göra med elvispen).

Häll ner gräslök och ost i bunken.

Tillsätt mjölken och rör ihop degen med en sked. Tillsätt lite mer mjölk i små skvättar i taget om du inte riktigt får ihop degen.

Dela degen i 4 bitar och forma bollar som du sen plattar ut på en plåt med bakplåtspapper.

Skär ett kors i varje scones. Strö på salt och peppar.


Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter.


Doften av nybakat är alltid fantastisk! Dessa scones blir ett trevligt och snabbakat tillbehör till en soppa.


Smör som smälter på nybakat bröd är ren och skär lycka i all sin enkelhet.

Frukostmackor med ost och rökt bog på nygräddade scones.

Får du scones över så frys in dem och tina dem i ugnen en stund på ca 100 grader. Det funkar finfint!

Ha en bra dag!

Print Friendly, PDF & Email
WordPress › Fel

Det har uppstått ett kritiskt fel på webbplatsen.

Läs mer om felsökning i WordPress.