Hej,
Här kommer recept på ett jättegott ris (receptet hittade jag på bloggen Culinary Hill) som smakar lika bra till räkorna som du också ska få recept på, som till en grillad köttbit eller kyckling. Funkar till allt och även om det kanske verkar krångligt till en början så är det verkligen inte så jobbigt. Den längsta tiden står det i ugnen och sköter sig själv. Så gott tillsammans med räkorna. Massor av vitlök, koriander och lime. Jag sparade på chilin eftersom sambon har en förmåga att klaga på att det blir för starkt.
OBS! Du behöver en gryta med lock som klarar att stå i ugnen.
Vi åt den här middagen sent i tisdags kväll, så bilderna togs i köket under lysrörsbelysning.
Till 4 portioner behöver du:
2 stora tomater
1 gul lök
Olja att steka i
5 dl okokt ris
4 vitlöksklyftor
1 chili (om man vill)
5 dl kycklingbuljong
1 msk tomatpuré
1 dl färsk koriander
1 lime
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader C.
Skala löken och skär den i kvartar. Skär tomaterna i kvartar och lägg dem och löken i en matberedare. Mixa till en fin puré.
Värm oljan i grytan och häll i det okokta riset, och fräs det i ca 10 minuter.
Skala och pressa vitlöken och tillsätt till grytan. Om du använder chili hackar du den och tillsätter nu också.
Tillsätt tomatpuré, kycklingbuljong (jag använder geléfond och vatten) och tomat- och lökmixen.
Låt allt koka upp, lägg på locket och ställ sen in grytan i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
Kolla riset efter halva tiden och rör om. Riset är klart när vätskan har kokat bort.
Hacka den färska koriandern och blanda med riset och servera med limeklyftor.
Till riset åt vi grillade räkor med en lime- och koriandermarinad. Man kan byta räkorna mot havskräftor om man vill.
Marinaden innehåller rostad vitlök som är enkelt att göra men tar en liten stund. Blir god att doppa bröd i också.
Du behöver:
1 hel vitlök
1 lime
1 kruka koriander
3 msk olivolja
1 msk vitt vin
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader C.
Börja med att skära av toppen på vitlökshuvudet och ställa in den i mitten av ugnen. Låt den stå ca 20-25 minuter.
Ta ut vitlöken, låt den svalna lite och tryck sen ut vitlöken ut skalet, ner i en skål. Det ska vara mosigt.
Hacka koriandern fint och blanda med vitlöksmoset. Pressa i lime, och tillsätt olivolja och vitt vin. Blanda allt ordentligt och häll över grillade skaldjur eller doppa färskt bröd i.
Ljuvligt gott!