Hej,
Har nyss vinkat av bokklubbsbrudarna och återvänt till soffan och mitt vinglas. Så länge sen vi träffades och så härligt att ses igen.
Jag fick jättefina tulpaner och lyxig choklad.

image

Vi åt bakad potatis (8 timmar på low i crock poten). De blev bra men fick lite konstig färg. Mjuka och goda men inte så fluffiga. Svårt att få till det helt rätt. Bjöd på en massa olika tillbehör/toppings. Bl.a. en räkröra med citron, dill, rom och pepparrot och en varm röra gjord på crème fraiche med soltorkade tomater och fetaost, vitlök, schalottenlök och skinka.

image

Efterrätten blev en väldigt god dessert som jag blev väldigt nöjd med. Ville ha något som inte kändes så mastigt. Tänkte att citron är fräscht. Så jag gjorde en citronmousse på browniebotten och dekorerade den sen med färsk frukt ocj bitar av nya Marabou Japp. En perfekt kombo!

Den här är superenkel att göra och görs i förväg.
Till en tårta behöver du:

Browniebotten:
110 g smör
2,25 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1,5 dl mjöl
En nypa salt
1,5 tsk vaniljsocker
1 dl kakao

Citronmousse:
2 tsk gelatinpulver + 2 msk kallt vatten att blanda ut det med
3 ägg
2 dl strösocker
Saften av 2 citroner
1 tsk vaniljsocker
2 dl lätt vispad grädde

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj botten och sidorna på en springforn med lite smör.
Smält smöret och vispa sen ihop det med socker och sirap.
Rör ner äggen i sockerblandningen.
Blanda ner mjöl, salt, vaniljsocker och kakao i äggsmeten. Blanda väl.
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 min. 
Låt svalna helt i kylskåp eller frys.
Ta bort kanten på formen, rengör och sätt tillbaka den.

Medan brownien svalnar gör du citronmoussen.
Börja med att blanda ihop gelatinpulvret med vattnet och ställ det åt sidan. Det kommer stelna till en klump.
Vispa ägg och socker fluffigt i en rostfri skål (viktigt att du använder en rostfri skål pga senare moment).
Pressa saften ur citronerna och häll i äggsmeten. Rör ner vaniljsockret.
Sätt skålen i ett vattenbad (ovanpå en kastrull med kokande vatten).
Värm upp smeten på medelvärme, under omrörning, till den har tjocknat. Ha tålamod! Det tar ca 10-15 minuter. Blanda sedan ner gelatinet i citronsmeten och rör tills det har lösts upp. Du kan även ta lite av den varma smeten och röra ut med gelatinet och sen blanda ner det i resten av citronsmeten.
Vispa grädden (inte för hårt) och vänd ner i citronsmeten.

Häll citronsmeten i formen, på brownien. Täck med plastfolie och ställ i kylen över natten.

image

Går att dekorera med säsongens frukter och bär, eller favoritgodiset.

Enjoy!
Kram Christine

Print Friendly, PDF & Email
Related Posts

Ljuvlig pavlova – kanske sommarens bästa efterrätt

2017-07-01 20:47:12
christine95hotmail-com

18

Tips på två goda efterrätter till nyår

2016-12-29 17:06:55
christine95hotmail-com

18

Jakten på de perfekta jeansen fortsätter

2016-01-14 21:50:06
christine95hotmail-com

18

Den perfekta frukostmackan

2014-01-25 14:47:25
christine95hotmail-com

18

Farligt god efterrätt

2014-01-05 22:52:57
christine95hotmail-com

18

Överraskande efterrätt

2012-04-07 15:33:25
christine95hotmail-com

18

Semmelrulltårta

2022-01-23 18:22:32
christine95hotmail-com

8

Blomsterdekorerad champagneflaska

2021-12-28 14:17:31
christine95hotmail-com

8

Julkalendern 2021 – lucka 23 – tomtegrötspannkakor

2021-12-24 02:15:25
christine95hotmail-com

8

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /storage/content/90/144790/matikvadrat.se/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273