Påskefterrätt; citronfromage med en liten överraskning.
Efter lunchen bjöd Mini-me på en pianokonsert med tillhörande HÖGsång. Efter det blev det en promenad med hundarna på blåsiga gärden. Brrr bra mycket bättre var det att komma in igen och äta efterrätt.
Citronfromagetårta med aprikoser (recept från Amelia Vår)
Botten
3 dl mjöl
125 g smör
1 dl socker
Rivet skal av 1 citron
E nypa salt
1 msk vatten
Blanda mjöl,, smör och socker. Tillsätt finrivet citronskal, salt och vatten. Arbeta ihop till en deg och tryck ut i en springform. Låt vila i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader C. Grädda pajskalet mitt i ugnen i 10-15 minuter tills bottnen blivit gyllenbrun.
Citronmousse
9 gelatinblad
2 dl mjölk
2 dl socker
En nypa salt
Rivet skal av 2 citroner
4 äggulor
500 g kesella, 10 %
1/2 dl mjölk
3 dl vispgrädde
1 burk konserverade persikor eller aprikoser
Blötlägg gelatinbladen i en skål med vatten.
Blanda samman 2 dl mjölk, socker, salt, rivet citronskal och äggulor i en kastrull, låt småkoka under omrörning. Det får inte stormkoka! Krämen är färdig när den har samma konsistens som en ganska lös vaniljsås. Låt krämen svalna och blanda sen ner kesellan.
Krama ur vattner ur gelatinbladen och smält dem i 1/2 dl ljummen mjölk. Blanda ner lite av kesellasmeten i gelatinmjölken. Häll sedan gelatinblandningen i resten av kesellasmeten och blanda väl.
Vispa grädden hårt och blanda ner även den i smeten.
Låt persiko – eller aprikoshalvorna rinna av ordentligt.
Häll hälften av smeten i springformen, och lägg sedan på frukthalvorna. Häll på resten av smeten, täck med plastfolie och låt stå i kylen (helst över natten men MINST 4 timmar).
Dekorera med vispad grädde och färska bär vid serveringen.