20120407-154959.jpg
Påskefterrätt; citronfromage med en liten överraskning.

Efter lunchen bjöd Mini-me på en pianokonsert med tillhörande HÖGsång. Efter det blev det en promenad med hundarna på blåsiga gärden. Brrr bra mycket bättre var det att komma in igen och äta efterrätt.

20120407-163018.jpg

20120407-163055.jpg

Citronfromagetårta med aprikoser (recept från Amelia Vår)

Botten

3 dl mjöl

125 g smör

1 dl socker

Rivet skal av 1 citron

E nypa salt

1 msk vatten

Blanda mjöl,, smör och socker. Tillsätt finrivet citronskal, salt och vatten. Arbeta ihop till en deg och tryck ut i en springform. Låt vila i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader C. Grädda pajskalet mitt i ugnen i 10-15 minuter tills bottnen blivit gyllenbrun.

Citronmousse

9 gelatinblad

2 dl mjölk

2 dl socker

En nypa salt

Rivet skal av 2 citroner

4 äggulor

500 g kesella, 10 %

1/2 dl mjölk

3 dl vispgrädde

1 burk konserverade persikor eller aprikoser

Blötlägg gelatinbladen i en skål med vatten.

Blanda samman 2 dl mjölk, socker, salt, rivet citronskal och äggulor i en kastrull, låt småkoka under omrörning. Det får inte stormkoka! Krämen är färdig när den har samma konsistens som en ganska lös vaniljsås. Låt krämen svalna och blanda sen ner kesellan.

Krama ur vattner ur gelatinbladen och smält dem i 1/2 dl ljummen mjölk. Blanda ner lite av kesellasmeten i gelatinmjölken. Häll sedan gelatinblandningen i resten av kesellasmeten och blanda väl.

Vispa grädden hårt och blanda ner även den i smeten.

Låt persiko – eller aprikoshalvorna rinna av ordentligt.

Häll hälften av smeten i springformen, och lägg sedan på frukthalvorna. Häll på resten av smeten, täck med plastfolie och låt stå i kylen (helst över natten men MINST 4 timmar).

Dekorera med vispad grädde och färska bär vid serveringen.

 

Print Friendly, PDF & Email
Related Posts

Ljuvlig pavlova – kanske sommarens bästa efterrätt

2017-07-01 20:47:12
christine95hotmail-com

18

Tips på två goda efterrätter till nyår

2016-12-29 17:06:55
christine95hotmail-com

18

Citronmousse på browniebotten – en perfekt efterrätt

2015-02-11 23:41:43
christine95hotmail-com

18

Farligt god efterrätt

2014-01-05 22:52:57
christine95hotmail-com

18

Tortilla med ädelost och plommon

2019-08-23 12:19:49
christine95hotmail-com

8

Ugnsbakade plommon till både frukost och mellanmål

2019-08-19 22:30:22
christine95hotmail-com

8

Krämig dijon- och vitlökssås med honung

2019-08-13 13:22:06
christine95hotmail-com

8

Krossad potatis och vitlökssmörsfyllda champinjoner

2019-08-10 17:41:44
christine95hotmail-com

8

Vitlöksbakad briedipp

2019-08-09 17:38:38
christine95hotmail-com

8

Mojitokladdkaka

2019-08-07 19:19:45
christine95hotmail-com

8

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /storage/content/90/144790/matikvadrat.se/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273