Hej,

Äntligen vinter på riktigt! Idag snöar det hos mig. Sambon är allt annat än nöjd men jag och Mini-me jublar. Vad är meningen med att bo i ett land med fyra olika årstider om det inte är olika väder de fyra årstiderna? Är det vinter ska det vara snö! Älskar när det blir vitt och ljust ute, och tyst. Snön har en härligt dämpande förmåga, det känns som att bli inbäddad i bomull.

En vinterdag som denna passar det bra att mysa inne med bakning. Perfekt att kunna bjuda på nybakade bullar och en kopp choklad när barnen kommer in, efter att ha lekt i snön ute. Eller blidka sambon med efter att han svurit och svettats när han skottat uppfarten 🙂

Till lucia bakade jag bullar efter Roy Fares recept. De blev supergoda men jag måste öva lite på min snurrteknik. Jag gav bort de flesta bullarna men en påse la jag in i frysen. De tog jag fram förra veckan och bjöd på till fikat. Jag tinade dem i ugnen och de smakade lika bra som när de var nybakade. Läs mer HÄR om hur jag gjorde för att tina bullarna.

saffransbullar2 copyright

Första gången jag bakade bullar med fördeg och det blev riktigt bra. Till lucia hade jag saffran i bullarna, men det kan du ju strunta i nu. Kardemumma i degen blir gott. Fyllningen med mandelmassa har jag använt tidigare, bullarna blir så saftiga och goda. Du kan så klart använda annan fyllning om du vill. Den klassiska med smör, socker och kanel kanske, eller vanilj.

Jag penslade bullarna med mjölk innan de gräddades och med sockerlag efteråt, för att de ska hålla sig saftiga och fina. Att väga ingredienserna är bra när du bakar, eftersom det är lätt att få fel mängd mjöl t.ex. när man använder decilitermått, vilket kan påverka degen och t.ex. göra bullarna torra. Det är dock mest ingredienserna till själva degen jag brukar väga, fyllningen är inte lika petigt med.

Rumstempererat smör är bra att använda, så att det lätt kan klickas ner i degen och så att fyllningen går lätt att blanda. Glömmer du att ta fram smöret i tid så går det bra att riva smöret på grova sidan på rivjärnet, det brukar jag göra och då blir smöret lätt att blanda.

saffransbullar 1 copyright

Till ca 40 st bullar behöver du:

FÖRDEG

5 dl mjölk

50 g jäst

1 g saffran eller 1 msk kardemummakärnor som du stöter i mortel

520 g vetemjöl

DEG

150 g smör

170 g strösocker

en nypa salt

320 g vetemjöl

MANDELFYLLNING

250 g mandelmassa

2 msk socker

1 msk vaniljsocker

120 g smör

Gör så här:

Börja med fördegen. Smula jästen i en bunke. Värm upp mjölken med saffran, eller stött kardemumma, till 37 grader (hellre för kall vätska än för varm, kom ihåg det). Lös upp jästen med lite av den varma mjölken och häll sen på resten av mjölken . Blanda ner vetemjölet och knåda ihop till en fin deg. Använder du en degblandare ska degen knådas i ca 5 minuter, använder du handkraft får du jobba på i ca 10-15 minuter. Jäs degen i ca 20 minuter.

Blanda sen i de resterande ingredienserna i fördegen och knåda degen tills den känns len, glansig och börjar släppa kanterna.

Låt degen jäsa igen i 30 minuter.

Medan degen jäser kan du förbereda fyllningen.

Riv mandelmassa och blanda med strösocker och vaniljsocker. Blanda ner det mjuka eller rivna smöret lite i taget tills du har en slät och fin fyllning.

Ta upp degen och kavla ut den till en rektangulär platta på ett mjölat underlag.

Bred ut den mjuka fyllningen över degen men var försiktigt så att degen inte går sönder (kan hända om man har lite bråttom 🙂 )

Ta den övre delen av degen och vik den över den nedre halvan av degplattan, så att du får en dubbel platta. Dela degen från kortsidan i remsor och gör små knutar genom att tvinna remsan så den blir som en spiral och sen snurra den runt fingrarna två gånger. Fäst ändarna ordentligt undertill. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ordentligt under bakduk i 1-2 timmar.

Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med mjölk eller uppvispat ägg och strö över pärlsocker om du vill. Annars pudrar du över florsocker efteråt istället. Grädda mitt i ugnen i 13-15 min tills bullarna har fått en fin färg. Kom ihåg att om du penslar med mjölk kommer bullarna inte få lika mörk färg som om du penslar med ägg.

Blanda lite sirap i varmt vatten och pensla bullarna med efter gräddningen och pudra florsocker över dem när de har svalnat.

saffransbullar 3 copyright

Print Friendly
Related Posts

Tvål och handkräm från MIO förvånar

2017-08-30 10:17:54
christine95hotmail-com

18

Keso med banan och kanel

2017-08-23 20:49:45
christine95hotmail-com

18

Bästa glassen i Nora (och det är inte Noraglass)

2017-08-12 10:45:44
christine95hotmail-com

18

Toast med svamp- och äppelröra

2017-08-10 20:37:00
christine95hotmail-com

18

Pimm’s cup för att fira Wimbledon (eller fredag och sommar)

2017-07-07 09:19:48
christine95hotmail-com

18

Chips och dipp på midsommar

2017-06-26 21:44:21
christine95hotmail-com

18

5 snabba och lyxiga frukostar

2017-05-28 22:38:57
christine95hotmail-com

18

Chili con carne och mangosallad

2017-03-03 11:58:57
christine95hotmail-com

18

Skinkrullar med tomat- och basilikacrème

2017-02-25 17:42:56
christine95hotmail-com

18

Morgonsquats och kall gröt

2017-02-22 13:54:19
christine95hotmail-com

18