Hej,

Igår gjorde jag en enkel äppelkompott, av äpplen som en granne gav oss. Svenska äpplen är fantastiska så passa på att njuta av dem nu, och strunta i de importerade äpplena som har rest långt och är besprutade för att hålla länge.

Äpplekompott är så vansinnigt gott i sig. Jag tycker om att äta det med mjölk till, som en kräm. Men den här kompotten är toppen som fyllning i en paj av det amerikanska stucket; med deg både i botten och ovanpå. Det funkar så klart med bara vanlig smuldeg över.

Vill man inte göra paj funkar kompotten utmärkt som fyllning i en tårta; blandad med vispad grädde blir det en jättegod tårtfyllning. Eller varför inte varva kompotten med kesella vanilj eller tjock och krämig naturell yoghurt och toppa med frasiga smulor av kex. En enkel men ack så god efterrätt.

Jag tror även att den klassiska syltgrottan skulle få sig ett uppsving med en klick äppelkompott istället för den sedvanliga hallonsylten. Det är ju trots allt höst nu och visst ska även småkakorna förnyas då. Snart är det kanelbullens dag och då smakar det bra med äppelbullar. En krämig kompott blir en gosig fyllning och gör bullarna allt annat än torra.

Tycker man om sött och salt i ett kan jag rekommendera att servera kompotten tillsammans med ett par smakrika ostar och salta kex.

Vill man förgylla sin frukost kan man toppa både filen och havregrynsgröten med en sked äppelkompott. En bättre start på dagen kan man knappast begära.

Om du har mycket äpplen i trädgården så gör en stor sats och portionera i fryspåsar eller burkar och du kan göra något av ovanstående när du vill under hösten och vintern.

Även om sommaren är slut betyder det ju inte att man måste sluta äta glass. Så gör en glassmet (en burk sötad kondenserad mjölk och 5 dl grädde vispas ihop) och smaksätt med äppelkompott med kanelsmak.

Äppelkompott

Till en sats kompott behöver du:

500-700 g äpple

2 dl farinsocker

2 dl vatten

1 tsk vaniljpulver

1 tsk malen kanel.

potatismjöl

Gör så här:

Skala äpplena, kärna ur dem och skär i små bitar.

Lägg i en kastrull med vattnet, tillsammans med farinsockret och kryddorna.

Koka upp blandningen och koka ihop den till äppelbitarna är mjuka.

Rör ner lite potatismjöl och ställ kompotten svalt, för att sen användas på en mängd olika sätt. Den tjocknar till när den kyls ner.

Print Friendly, PDF & Email
Related Posts

Smulpaj med rabarber och jordgubbar

2019-06-27 09:04:29
christine95hotmail-com

18

Dubbla kladdkakecookies med chokladfrosting

2019-05-06 16:06:08
christine95hotmail-com

18

Limemarinerade jordgubbar med kesellagrädde

2019-05-03 21:15:02
christine95hotmail-com

18

Valborgsmiddag med marinerade lövbiffsspett

2019-04-30 16:28:03
christine95hotmail-com

18

Mitt i veckan-middag med vänner

2019-04-24 22:14:52
christine95hotmail-com

18

Sill och potatis med brynt smör

2019-04-20 09:42:12
christine95hotmail-com

18

Citronkladdkaka med mango och maräng

2019-04-18 15:54:08
christine95hotmail-com

18

Formfranska med filmjölk och citron

2019-01-24 21:54:31
christine95hotmail-com

18

Det här med att äta nyttigt

2019-01-06 10:39:17
christine95hotmail-com

18

Sommardessert med jordgubbar, kokos och passionsfrukt

2018-06-26 07:33:19
christine95hotmail-com

18

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /storage/content/90/144790/matikvadrat.se/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273