Veckans andra rabarberrecept är enkel och riktigt god. Det är resultatet av att jag hade en rulle smördeg i kylen som jag var tvungen att göra något med. Med en massa rabarber kvar på bänken så fick det naturligtvis bli något som gott som får vara dagens rabarberrecept. Jag bakade denna igår och hade tänkt ta med till jobbet, men jag glömde den. Så istället har jag mumsat på detta själv. Mini-me var mest intresserad av degen men sambon tyckte det var gott.
Till 6-8 rutor behöver du:
500 g rabarber
2,5 dl socker
kardemumma eller vaniljpulver (ta mängd efter egen smak)
1 rulle smördeg
riven kokos
råsocker
ev. 1 ägg till pensling
Gör så här:
Skär rabarbern i små bitar och lägg i kastrull tillsammans med sockret och kardemumman eller vaniljpulvret. Koka upp och låt sen småputtra länge. Till kompotten har kokat ihop till en tjock smet.
Sätt ugnen på 200 grader C. Rulla ut smördegsarket och bre ut kompotten på arket, nästan ända ut till kanterna.
Vik upp kanterna så att det blir en ram runt om, som hindrar kompotten från att rinna över.
Strö på riven kokos och råsocker.
Pensla ev. kanterna med ett uppvispat ägg.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter (kolla så inte smördegen bränns)
Låt svalna och skär sen i bitar.
Pudra över lite florsocker och servera till en kopp te.
Eller servera ljummen med en kula vaniljglass till.