I söndags när vi var ute i skogen hade vi med en äppelkaka som jag svängde ihop strax innan vi åkte.
Ursprungliga receptet hittade jag på Leila Lindholms facebook-sida. Jag tweakade receptet lite och det blev en supergod äppelkaka. Den gick lätt att äta med händerna och var så god att vaniljsås inte behövdes. Vilket inte betyder att det inte hade varit gott till 😉
Jag postade receptet i sin ursprungliga form på Mat i kvadrats facebooksida, men här kommer min variant.
Till en form behöver du:
1 ägg
2 dl strösocker
1 tsk äppeljuice
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljpulver
1/2 tsk bakpulver
100 g smält smör
1-2 stora syrliga svenska äpplen
Farinsocker, malen kanel och smör att strö över innan gräddning
Smör till formen
Gör så här:
Rör samman ägg, strösocker och juice.
Rör ner smält smör.
Blanda vetemjöl, vaniljpulver och bakpulver och vänd ner i smeten.
Fyll smeten i en välsmord form, lägg på tunna äppelskivor som en solfjäder eller annat fint mönster.
Strö över lite farinsocker, malen kanel och lägg på några smörklickar (jag hade kunnat haft mer smör på).
Grädda kakan i 25-30 minuter till en gyllene färg i 175 grader (varmluft).