Smörstekta päron
Söndagsmiddagens goda och enkla efterrätt, med höstkänsla, gick snabbt att göra och kunde lagas helt utan ugn. Fast när den tillagades var ugnen faktiskt fixad. Men visst är det skönt med efterrätter som kan göras snabbt på spisen?

Söndagmiddagen är inte komplett utan en efterrätt, egentligen är ingen middag det enligt mig, men man kan ju inte lyxa jämt.

Mamma och pappa var på middag igår och jag vet att de uppskattar efterrätter, speciellt min pappa som har en riktig ”sweet tooth”.

Skördetid som det är är affärerna fyllda med god frukt. Vanligaste frukterna är väl äpplen och päron?

stekta päron3

Äpplen är kanske mer vanliga i efterrätter av olika slag. Päron dyker upp ibland, men återfinns även ofta på ostbrickan, som ett sött och friskt tillbehör till diverse krämiga, salta och illaluktande ostar.

Hasselnötter är något som jag har börjat tycka mer och mer om att ha i maträtter och bakverk. Här måste man ju dock se till att ingen allergiker finns i sällskapet, men mandel kan ofta vara ett bra alternativ för nötallergiker. Bäst är väl kanske att utesluta nötter helt och hållet om man är osäker, men då finns det ju goda frön att tillgå istället. Rostade pumpafrön är en av mina favoriter då.

Rosmarin är mest förknippat med matlagning och men gör sig bra tillsammans med sötare tillbehör, liksom dess kompis basilika (som gifter sig bra med jordgubbar till exempel). Kanske man inte kan tro men pröva så får du se, och smaka!

Honung är naturligt socker och får jag välja blir det svensk honung. Bin och honungsodlare ska vi värna om. Det säger jag inte bara för att vi nyss har sett The Bee Movie 🙂 Sambon tycker inte om honung, varken smaken eller lukten av den. Själv använder jag den till både matlagning, bakning, i smoothies och istället för socker i mitt te.

Alla de här goda ingredienserna nämnda ovan blir en ljuvlig förening med hjälp av en klick smör.

stekta päron2

Servera med en rejäl skopa vaniljglass som sakta smälter av varma smörstekta päron med knäckig smet av nötter och honung.

Till 4 portioner (stora portioner eller fler än 4 portioner) behöver du:

4 päron (jag använde stora fasta Conference)
1/2 kruka rosmarin
1/2 dl hasselnötter
2 msk smör
3 msk flytande honung
2 msk pressad citronsaft

stekta päron1

Gör så här:

Dela och kärna ur päronen (skala om du vill). Skär dem i klyftor. Finhacka rosmarinen.

Grovhacka hasselnötterna. Fräs päronklyftorna i smöret tills de börjar få färg. Häll över honungen, hasselnötterna och rosmarinen.

Tillsätt citronsaften och låt de sjuda på svag värme tills päronklyftorna mjuknar.

Servera päronklyftorna lite varma med glass.

Något som jag tror kan bli gott till dessa päron, och som jag absolut ska pröva är en ostglass. Kanske en blåmögelglass, eller en getostglass. Som den jag fick på Bistro Sjöstad i Stockholm. Oväntat och galet gott!

Jag återkommer om detta, var så säker!

Vill du läsa mer om mitt besök på Bistro Sjöstad kan du klicka HÄR

Print Friendly, PDF & Email
WordPress › Fel

Det har uppstått ett kritiskt fel på webbplatsen.

Läs mer om felsökning i WordPress.