Hej,

Jag har fått lite respons från några som har blivit inspirerade av mina frukostbak och testat själva. Jätteroligt att ni prövar och ännu roligare att ni berättar om det. Jag ser ju på statistiken att ni läser det jag skriver men alltid extra kul och peppande för mig att få ett direkt gensvar. Uppskattas verkligen!

Så, nu har vi kommit till den tredje och sista delen i Lätt, lättare, lättast – matbröd. Idag blir det tekakor. Brukar du köpa tekakor i affären? Visst är de luftiga och goda? Jag älskar tekakor och har prövat att baka dem förut, men med varierande resultat. Det här var på den tiden jag trodde att jag inte kunde baka matbröd och bröden blev tunga, torra och trista. Men nu har jag hittat ett toppenbra recept för tekakor, som visserligen kräver jäsning av både degen och de utbakade bröden, men som inte kräver speciellt lång jästid någon av gångerna.

Du måste pröva att baka de här till helgfrukosten! De smakar så klart allra bäst nybakade men jag la några i en plastpåse och åt till frukost både en och två dagar efter att de bakades och det smakade nästan lika bra. De här blir perfekt att frysa in direkt efter gräddning (låt de svalna först bara) för att sen ta fram och tina på det där bra sättet som jag har berättat om tidigare (15-20 minuter i 100 grader, lägg in bröden i ugnen från början).

Receptet på tekakorna hittade jag på Jennys Matblogg.

tekakor

Till 15 tekakor behöver du:

100 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
Ca : 10- 12 dl vetemjöl special

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till fingervarmt.
Smula sönder jästen i en bunke och häll i lite av den fingervarma degvätskan. Rör tills jästen har löst sig.
Tillsätt resten av vätskan, sirap och salt. Häll i mjölet , lite i taget – tills degen släpper kanterna och blir smidig. Arbeta degen i fem minuter.
Låt jäsa i cirka en 15 minuter , dela upp degen i cirka 15 delar och rulla ut bröden och platta till med handflatan.
Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i 5- 10 minuter. Platta till dem igen, precis innan de ska in i ugnen.
Grädda sedan i mitten på ugnen i 225- 250 grader i cirka 6 minuter. Eller tills bröden fått en fin färg.

Tips: Var inte rädd för att platta till bröden igen innan gräddning, jag var lite för försiktig med det vilket resulterade i en aning för tjocka tekakor, men det där är ju en smaksak. Man vill ju inte att de ska vara för tunna heller. 

Mums mums mums!

Ha en fin dag!

Kram Christine

Print Friendly, PDF & Email
Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /storage/content/90/144790/matikvadrat.se/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273