Till midsommarfirandet bakade jag ett bröd som är supergott och brukar vara populärt. Så även denna gång. Flera stycken ville ha receptet och det lovade jag skulle komma på bloggen. Sent omsider kommer här nu receptet, till er som var med på midsommarfesten och självklart alla mina andra fina läsare som vill baka ett gott bröd.
Brödet är från Jamie Olivers bok ”Happy Days med Jamie Oliver” Jag tycker om hans kokböcker, det är alltid en bra blandning av recept, med rejäl mat och mycket matglädje. Det finns flera goda bröd i denna bok, men det här är ändå favoriten. Perfekt att baka när man ska bjuda många.
Till en långpanna behöver du:
1 kg vetemjöl special
6,25 dl ljummet vatten
50 g jäst
2 msk socker
2 tsk havssalt
olivolja
150 g riven parmesan
200 riven cheddar
150 g smulad gorgonzola
2 nävar rucola
1 näve färsk mejram (1 kruka)
färsk salvia och timjan
salt och peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader C.
Lös upp jästen med socker och salt och hälften av vattnet, i en bunke. Arbeta in hälften av mjölet och tillsätt sedan resten av vattnet. Tillsätt resten av mjölet och arbeta in det ordentligt i degen eller låt hushållsassistenten göra grovjobbet. Knåda degen till den är blank och elastisk. Den ska inte vara klibbig.
Täck skålen med plastfolie och ställ på ett varmt ställe att jäsa, i minst 30 minuter.
Ta upp degen, knåda den ordentligt och kavla ut den till en stor rektangel. Dubbla storleken av din långpanna (du kan även dela degen i två delar och kavla varje del för sig).
Lägg den ena kavlade halvan av degen i en mjölad långpanna. Om du kavlar en enda stor platta ska den andra halvan hänga utanför nu.
Gnid in deghalvan i långpannan med olivolja. Lägg på all ost, rucolan och mejram. Salta och peppra.
Tryck ner fyllningen lite i degen.
Antingen så viker du över den kavlade deghalva som hänger utanför eller så lägger du på den andra kavlade halvan ovanpå fyllningen.
Tryck till kanterna så det sluter tätt.
Gnid in ovansidan av brödet med olivolja, strö salvia, timjan och flingsalt ovanpå.
Låt brödet jäsa under en bakduk, i ca 30 minuter.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.
Låt det sen stå i ca 25 minuter, innan du äter det.
Ostarna kan så klart varieras efter tycke och smak, det viktiga är att de smälter fint.
Alternativa fyllningar/tillägg till ovan fyllning som jag tänker är goda:
Knaperstekt bacon
Soltorkade tomater, fetaost och rosmarin
Oliver (se till att de är kärnfria)
Ansjovis
Västerbottenost och dillfrön
Getost, honung och spenat
Getost och torkade aprikoser