Häromdagen bakade jag vetebröd. Istället för att baka vanliga snurror eller bullar fick jag inspiration från bloggen Frostrosor, och gjorde kransar med klippta flik istället. Gjorde krans för länge sen, till jul, med saffransbröd. Det blir ju så snyggt, och behändigt dessutom.

Jag fyllde bullarna med tre olika sorters fyllning. Alla blev väldigt lyckade. Mamma och pappa kom förbi på fika och fick vara testpanel.

De tre smakerna var: hallon och mörk choklad, hallon och vaniljkräm och så banan och mörk choklad.

Pappa blev speciellt förtjust i bananbullarna, som jag bakade på traditionellt vis, av degen som blev över. Det räckte till fyra bullar.

vetebröd1-copyright

 

Grundreceptet för vetedeg är detta:

50 g jäst

150 g smör (rumsvarmt)

5 dl mjölk

1,5 dl socker

1 tsk salt

2 tsk malen kardemumma eller stötta kardemummakärnor

12-13 dl vetemjöl special

Gör så här:

Smula jästen i en skål. Värm mjölken till 37 grader C.

Häll mjölken över jästen så den löser upp sig.

Blanda i alla ingredienser förutom smöret.

Ta mjölet lite i taget så inte degen blir för kompakt. Allt behöver inte användas.

Klicka i smöret och knåda degen ordentligt. Enklast är att använda en assistent, för då kan maskinen knåda degen medan du klickar i smöret. Den kan göra samma jobb som dina händer, fast mycket snabbare. Plus att du slipper kladdiga händer 🙂

När allt mjöl och smör är inarbetat ska degen jäsa. Det gör inget om degen är kladdig. Det ska den vara.

Täck över bunken med en kökshandduk och ställ på ett varmt ställe. Jag brukar ställa bunken på en pall bredvid handdukstorken badrummet, och dra på värmen lite.

Jäs i ca 1 timme.

Sen är det bara att börja baka ut degen. 

Dela degen i två delar. 

Kavla ut och bre på din fyllning:

150 g smör

1 dl hallonsylt

100 g riven mörk choklad

ELLER

150 g smör

2 dl hallonsylt

en sats vaniljkräm (5 msk marsanpulver till 2 dl mjölk)

ELLER

75 g smör

2 mosade bananer

mörka chokladknappar

Rulla ihop och gör till en krans, eller skär till bullar.

Om du gör en krans, klipp jack i den med en sax.

Låt jäsa på plåt i ca 30 minuter.

Pensla med uppvispat ägg och strö pärlsocker över.

Grädda kransarna i 25-30 minuter i 200 grader C varm ugn.

vetebröd2-copyright

Print Friendly, PDF & Email
Related Posts

Krossad potatis och vitlökssmörsfyllda champinjoner

2019-08-10 17:41:44
christine95hotmail-com

18

Full sambo och fyllda croissanter

2012-11-17 20:53:11
christine95hotmail-com

18

Kanelbullebollar

2019-10-04 13:48:56
christine95hotmail-com

8

Oktoberljus

2019-10-01 21:20:27
christine95hotmail-com

8

Tacos och Banoffee

2019-09-21 20:20:09
christine95hotmail-com

8

Tortilla med ädelost och plommon

2019-08-23 12:19:49
christine95hotmail-com

8

Ugnsbakade plommon till både frukost och mellanmål

2019-08-19 22:30:22
christine95hotmail-com

8

Krämig dijon- och vitlökssås med honung

2019-08-13 13:22:06
christine95hotmail-com

8

Vitlöksbakad briedipp

2019-08-09 17:38:38
christine95hotmail-com

8

Mojitokladdkaka

2019-08-07 19:19:45
christine95hotmail-com

8

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /storage/content/90/144790/matikvadrat.se/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273