Pink = English
Post and recipe in English will be added later
Hej,
Idag yr snön här i Örebro. Om en stund ska jag iväg till Tant Grön i Vintrosa och se om jag hittar något fint att göra en dörrdekoration av och så ska vi fika gott på Tant Gräddelin.
Men för er som hellre stannar inne idag så kommer här receptet på saffransbullarna jag gjorde tidigare i veckan.
Jag använde inga vanliga bullformar i år, utan använde dels en sockerkaksform och dels en ugnsplåt, himla smidigt.
Till ca 40 st behöver du:
50 g jäst för söta degar
2 påsar saffran + 1 tsk strösocker
5 dl röd mjölk
0,5 tsk salt
1,5 dl strösocker
13 dl vetemjöl
150 g rumsvarmt smör
Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
200 g mandelmassa
Rivet skal av 1 apelsin
Vit choklad
Pensling:
1 ägg och pärlsocker eller mandelspån, florsocker
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite socker. Blanda mjölk och saffran i en kastrull och värm till 37 grader. Häll mjölken över jästen och rör till jästen har smält.
Tillsätt socker, salt och mjöl. Arbeta ihop till en deg och tillsätt sen smöret i omgångar. Arbeta in smöret till du har en smidig deg. Låt jäsa i ca 40 minuter (jag brukar ställa min övertäckta degskål i badrummet, golvvärmen ger degen en skjuts).
Sätt ugnen på 250 grader. Rör ihop ingredienserna till fyllningen (utom den vita chokladen). Kavla ut den jästa degen till en rektangel, se till att ha mjöl under så inte degen fastnar.
Bred fyllningen på degen och riv den vita chokladen över. Mängd efter eget tycke och smak. Rulla ihop degen till en rulltårta och skär i bitar. Lägg bitarna i bullformar ELLER tätt ihop i smorda ugnsformar/bakformar.
Jäs i antingen 20 minuter för bullformar eller 30 minuter för ugnsformar/bakformar. Går också att ställa in i kylen över natten.
Vid gräddning ska bullarna penslas med uppvispat ägg och om om man vill strör man över mandelspån eller pärlsocker.
Grädda i 250 grader i 8-10 minuter för bullformar och 200 grader i 25 minuter om ugnsformar/bakformar.
Låt svalna under bakduk och njut sen till en kopp te eller kaffe!