Vi brukar göra lammstek till påsk men i år slog vi till och gjorde en skinkstek istället. Vi höll oss till olivolja, vitlök och örter som vanligt. Skårade svålen och gned in allt gott.
Det blev riktigt gott, säger jag som inte tycker om julskinka. Receptet kommer här:
Till 4-6 personer behöver du:
2 kg benfri rimmad skinkstek
Olivolja
Färsk rosmarin
Färsk oregano
Vitlök
Sätt ugnen på 120 grader (varmluft)
Skåra fettet på skinksteken (om det är kvar) med en kniv, till ett rutmönster.
I en mixer, blanda olivolja, färska örter och vitlök (mängd efter eget tycke och smak). Mixa ihop och gnid in skinkan med blandningen, salta och peppra. Spara gärna lite av örtmixen och använd att pensla med.
Lägg skinkan i en ugnsfast form ugnstek i 4 timmar, pensla/ös då och då med ev. överbliven örtmix eller juicerna i botten av ugnsformen.
Servera med potatismos, ugnsrostad potatis eller andra rotfrukter och ångkokta grönsaker som sparris, morötter eller bönor.
Vill man ha en sås till bör en kall crème fraiche-sås med örter och vitlök funka bra.
Det har blivit mycket bakat och lagat denna helg, jag kommer lägga upp fler bilder och recepten imorgon.
Kvällens förrätt; sparris med rökt lax, rom och pepparrot
Skinkan, som vi serverade med ugnsrostad potatis med ört- och prästostsmör
Tårtan blev en katastrof rent utseendemässigt men den är snart slut så den blev uppskattad ändå. Jag kallar den för Egg nog mud slide cake.
Sista lediga dagen imorgon. Passa på och njuut!
Kram Christine