En inte alltför mastig variant av semlan, som dessutom enkelt görs både glutenfri och laktosfri. Kan det vara något?
Jag gjorde de här minipavlovorna till efterrätt i söndags och det blev väldigt uppskattat av A som var på middag.
Med färdiga små marängbottnar (eller om du har gjort bottnarna i förväg) så går de snabbt att göra.
Du kan använda samma recept på marängen som till den här stora midsommarpavlovan men göra 4 små bottnar. Du kommer få mer maräng än du behöver, så gör vanliga spritsade marängtoppar av resten av smeten och förvara i en lufttät burk. Perfekt att toppa varm choklad med vispad grädde med, eller ha till glass och frukt.
Använd laktosfri eller mjölkfri mjölk och grädde och strunta i brödet för en variant som är både glutenfri och laktosfri.
OBS! Om du köper maräng så kolla att den inte är gjord på skummjölkspulver.
Till 4 portioner behöver du:
4 minimarängbottnar
2 dl grädde smaksatt med kardemumma
200 g mandelmassa
1 msk mjölk
Ev. En skiva bröd
Gör så här:
Vispa grädden. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med mjölken till en smet. Eventuellt kan du mixa en skiva bröd till smulor och ha i mandelmassemixen.
Spritsa ut mandelmassa på varje marängbotten, följt av vispad grädde. Toppa med frukt eller bär och pudra över florsocker.
Kan serveras direkt eller stå en stund. Jag gillar när marängen mjuknar och blir lite seg.