Hej, 

Jag får frågan ibland hur jag gör köttfärssås, och svaret är att det varierar jättemycket. Det är en sådan där rätt som jag lagar på det som finns hemma. När jag kollade igenom bloggen inser jag att jag faktiskt inte har med ett recept på en klassiskt tomatbaserad köttfärssås. Så det får jag laga snart och lägga upp här på bloggen.

En köttfärssås blir godast om den får puttra ett tag, men är ju ändå snabbmat då den görs ganska fort. Om man har lite mer tid på sig och vill göra en lite lyxigare kötffärssås är den här högrevsbolognesen helt fantastiskt god. Dessutom blir den bara bättre av att göras dagen innan servering så då är det bara att värma upp den samtidigt som du dukar och kokar pastan. 

Det är så långkok blir snabbmat! 

Idag tipsar jag dock om en slags blandning mellan skavgryta och kålpudding som blir en slags köttfärssås. Himla gott blev det i alla fall! Jag skulle göra kålpudding men tiden rann iväg och så jag behövde göra något som gick lite snabbare, så då tänkte jag göra en köttfärs- och kålpanna. Sen kom jag på att jag hade färsk pasta att servera till, istället för potatis som var tänkt från början. Ja då fick det bli en slags bolognese.

Du behöver:

500 g köttfärs

1 stor gul lök

1/4 vitkålshuvud

Smör

 Ca 1 msk Sirap

1 burk crème fraiche med kantarell och konjak

2,5 dl grädde

Fond

Timjan eller persilja

Lingonsylt

Enbär

Gör så här:

Hacka löken och vitkålen i ganska stora bitar. Fräs i lite smör i en traktörpanna och tillsätt sirapen. Den karamelliserar löken och vitkålen. Jag brukar använda ganska mycket och inte måtta upp det. Låt det fräsa tills kålen blir brun nästan lite bränd. 

Tillsätt köttfärsen och bryn den. Tillsätt en skvätt fond, crème fraiche, en matsked lingonsylt, enbär och grädden och låt allt puttra på svag värme en stund.

Rör ner hackad färsk persilja eller timjan och smaka av med salt och peppar och kanske mer lingonsylt om du vill.

Servera med spagetti eller potatismos.

Print Friendly, PDF & Email
WordPress › Fel

Det har uppstått ett kritiskt fel på webbplatsen.

Läs mer om felsökning i WordPress.